Вкусни приложения на великденските шарени яйца

20-04-2023

Ако и на вас великденският заек ви е оставил цял куп яйца, то вече сте ги хапвали с козунак за закуска, със зелената пролетна салата…и към всевъзможни салати.

На поостарелите козунаци им намерихме приложение, а сега усърдно се оглеждаме за някоя по-различна рецепта, с която да изконсумираме яйцата. Попаднахме на няколко варианта, които са повече от интересни.

Енчиладас с яйца

За осем порции ще ви трябват 8 твърдо сварено яйца (нарязани на ситно), една кутия церевица, 2/3 чаша настъргано твърдо сирене (чедър, кашкавал или др.), 2-3 зелени люти чушки (нарязани на ситно), две чаени лъжици суха подправка за тако, ¼ чаена лъжица сол, осем царевични тортила питки, 225 г доматено пюре.

Първите шест съставки се смесват в купа и след това се разпределят в осемте питки. Всяка се навива на руло, като палачинка и се нареждат в подходяща правоъгълна форма за печене. Отгоре се разпределя доматеното пюре. Запича се до златисто на максимална степен на фурната.

Пикантни шотландски яйца

За шест порции ще ви трябват: 6 твърдо сварени яйца, 500 г пикантна италианска наденица (може да замените с мляно месо, овкусено с подправки и чили по ваш вкус), 1 чаша брашно, 2 чаши галета (или друга панировка по избор), две яйца (разбити с вилица).

Фурната се загрява на максимална мощност. Извадете месото от червото на наденицата и разделете на шест равни части. Всяко от яйцата се „облича“ плътно в кайма, а след това се овалва в брашно, като излишното се изтръсква. Потапят се в яйце, а след това и в хлебните трохи. Пекат се до готовност в тава, застлана с хартия за печене.

Яйчена салата с авокадо

За четири порции ще са ви необходими: 6 твърдо сварени яйца, 2 броя меко авокадо, 1 скилидка чесън, 3 с.л. лимонов сок, 6-8 листа пресен босилек, ½ ч.л сол, зелени подправки по избор.

Всички съставки се наситняват и смесват (авокадото се смачква). Овкусява се и се сервира с пресен хляб или като плънка на сандвич.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net