5 (не)традиционни печива за Великден, заслужаващи внимание

16-04-2020

С края на великденските пости започват празничните пиршества. За Великден се приготвят сладки обредни хлябове, но и различни други печива и дребни сладки.

Вижте с какви изделия, различни от традиционния за нас козунак посрещат Великден в различните части на света.

Кулуракя

Гръцки маслени сладки. Нашите съседи са известни майстори на печивата. Освен това са и страстни християни. Гръцките рецепти за обредни хлябове, пити и пайове са безброй. Една традиция на нас ни се стори интересна и по-различна - приготовлението на дребни сладки, наречени „Кулуракя”. Това са типични домашни курабии, но богато ухаещи на масло.

Най-често кулуракия е поръсена със сусам, но вариации има много. Същото важи и за формата, която най-често е усукана.

1 ч.ч. масло на стайна температура се разбива с ½ ч.ч. захар до образуване на пухкав крем. Добавят се 2 яйца (без един жълтък, който остава за глазиране) и 1 с.л. прясно изцеден сок от портокал. Разбъркайте добре заедно с 3 ч.ч. пресято брашно и 1 с.л бакпулвер. Омесете меко тесто. Оформете като разточвате дълги фитилчета, които да усучете. Намажете с жълтъка и поръсете със сусам. Печете на умерена фурна около 15 минути.

Великденски сладки с фурми (Kaak Bi Ajwa)

Палестински сладки, които се приготвят единствено за Великден. Наречени Kaak Bi Ajwa, сладките се приготвят винаги в кръгла форма (с остри връхчета), символизираща короната от тръни, поставена върху главата на Христос.

Разтопете 125 г масло и оставете да се охлади на стайна температура. Към него се добавят 3 ч.ч. семолина (царевично брашно), разбърква се добре и се оставя покрито за една нощ.

В ½ ч.ч топла вода се разтваря ½ ч.л. захар и 2 ч.л мая, като се оставя 5 минути са шупнат. Смесете със семолината и добавете подправките - щипка индийско орехче, щипка махлеб, щипка арабска гума (меска) и ½ ч.ч вода. Замесете тесто на ръка. Следва приготвянето на плънка. 300 гр фурми се наситняват и объркват с 2 с.л зехтин и ¼ ч.л канела.

Тестото се разточва на тънко и се нарязва на ивици с дебелина около 5 см и дължина 10-15 см. По средата се слага от плънката с фурми, завива се по ширина и се оформя като геврече. Пече се в силна фурна за около 12 минути в тава, застлана с хартия за печене.

Рула за Възкресение

Не е ясно откъде точно идва тази рецепта, но семействата в западния свят я приготвят всяка година за Великден. Сладките са много забавни, любими на децата, дори когато се включват в приготовлението им и изискват много малко продукти.

Количествата са приблизителни, защото всичко зависи от фантазията и желанията ви. Разстила се бутертесто и се разрязва на триъгълничета (може и кръгчета и квадратчета). Бонбони „Маршмелоу” (може да са цветни) се топват в разтопено масло, а след това в смес от захар и канела и се завиват в жела от вас форма (може като кроасан). Пекат се според упътването на опаковката на тестото.

Потица

Традиционен словенски кейк, приготвян за големите църковни празници, включително и Възкресение. Сладкото печиво представлява руло със сладка плънка от ядки и определено заслужава внимание, особено в дните, когато ще прекараме известно време в кухнята, а след това със семейството. Не се учудвайте, ако го срещнете и на сръбска и хърватска трапеза.

За да си приготвите този сладък празничен хляб, следвайте рецептата. 2 пак. суха мая се оставя да шупне в ½ ч.ч. хладко мляко и 1 с.л захар. Замества се тесто като се сгрява 1 ½ ч.ч мляко и към него се добавя 200 г масло. Течността се охлажда, а отделно се разбиват 5 жълтъка ¾ ч.ч. захар, 2 ч.л сол и ванилия, докато пожълтее. В голяма купа пресейте 3 ч.ч брашно, добавете яйчената смес и маята, разбъркайте с миксер, за да стане еластично тесто. Добавете още 3ч.ч. брашно и замесете тесто. Месете 15 минути, прехвърлете в намаслена купа, покрийте с кърпа и оставете да втаса за около 2 часа или докато удвои обема си.

За пълнежа разтопете 125 г масло в дълбок тиган. Добавете 1 ½ ч.ч прясно мляко, ½ ч.ч. мед и 2 ч.ч. захар. Загрейте сместа, за да се разтопи захарта, като внимавате да не кипне. Към нея прибавете 2 ч.ч. много фино смлени орехови ядки, канела, ванилия и настъргана кора от един лимон. След като сместа се охлади напълно, разбийте 5 белтъка на пяна и ги добавете към ядките. Приберете в хладилника, докато дойде време да ползвате плънката.

Тестото се разточва тънко, а отгоре се разстила от ядчената смес. Навива се на стегнато руло. Пече се в 1 или 2 кексова форма (зависи от големината й - може кръгла или правоъгълна), добре намазнена и поръсена с брашно. Печивото се поръсва със захар или канела. 15 минути преди да извадите от фурната намажете с белтък, разбит с прясно мляко.

Британски сладки хлебчета със захарен кръст

В Англия и Ирландия за Великден традиционно се приготвят сладки хлебчета със захарни кръстове. С тези стафидени хлебчета се черпят на разпети петък.

Смесват се 500 г пресято брашно, 1 ч.л. сол, 1 ч.л. канела и ванилия. Омесва се тесто заедно с 55 г студено масло, нарязано на малки парчета, 100 грама сушени плодове по избор и захаросани цитрусови корички, 1 пак. суха мая и 300 мл. топло мляко. Замесете гладко и меко тесто (месете около 10 мин) и прехвърлете в намаслена чиста купа. Оставете да втаса за около 2 часа или докато тестото удвои обема си.

Втасалото тесто разделете на 12 и оформете като кръгли хлебчета, които трябва да подредите върху хартия за печене. Оставете отново да починат за 45 минути. Загрейте фурната на 220 градуса, а през това време пригответе тестото за кръстовете – 75 г брашно и 35 г студено масло, нарязано на малки парченца, се замесва тесто заедно с 1 с.л ледена вода (добавете още вода, ако е много твърдо). Оставете в хладилник за около 30 минути и след това оформете кръстове за всяко хлебче. Пекат се 15 – 20 минути докато станат златисти.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net