Плосък хляб за пет минути

19-02-2015

Това е рецепта за хляб, който се приготвя за пет минути. Върши чудесна работа за случаите, когато се прибирате уморени от работа и с изненада установявате, че няма никакъв хляб за вечеря.

Е, не носим отговорност, ако толкова ви харесат точно тези плоски питки, че спрете да купувате хляб от магазина.

Рецептата, която ви предлагаме (и сме изпробвали неколкократно) е по Джейми Оливер и той самият ги описва като нещо средно между индийския наан и мексиканските тортили. На нас най-много ни напомнят на пърленки, но на Джейми му е простено… нали не е пробвал нашенските рецепти.

В списъка с продукти фигурират ароматни подправки, но ако предпочитате може да ги пропуснете и когато изпечете питките просто да ги поръсите хубава българска подправка като шарена сол или самардала.

Необходими продукти:

500 г бяло брашно
2 ч.л. сол
2 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сухи подправки по избор (сумак, магданоз, семена от копър, др.)
6 с.л. зехтин
300 мл. хладка вода
масло (по желание)

Приготовление:

Сухите съставки се смесват добре в купа. По средата се прави кладенче и се добавя зехтина и водата. Замесва се меко тесто, ако има нужда добавете още брашно при месенето. Ако имате време оставете тестото да почине 15-тина минути.

Разделете на осем топки и всяка разточете на тънко. Печете всяка питка от двете страни на силен огън в сух грил тиган или на скара.

Намажете готовите хлебчета с малко масло и по желание поръсете с шарена сол/ самардала.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net