Наложена баница със сирене

16-01-2015

Тази класика от българската кухня продължава да няма аналог. Любима е на всеки и си остава такава независимо къде пътуваме, къде живеем по света и какви изкушения опитваме.

Сигурна съм, че много домакини имат доказала се във времето семейна рецепта за баница. Бабите и майките ни са се постарали да ни закърмят с родовия вкус, както и да ни го предадат. Обаче ако нямате изпитана рецепта, ние ви предлагаме нашата, която всеки път става без грешка.

Необходими продукти:

1 пак. кори за баница (500 г)
1 кофичка кисело мляко (500 г)
4 яйца
400 г сирене
1 ч.л. сода за хляб
100 мл олио + допълнително за намазване

Приготовление:

Яйцата се разбиват, а към тях се прибавя киселото мляко със загасената в него сода, както и натрошеното сирене и олиото.

В намаслена тавичка се слага една кора, която се надипля така че да се събере в съда. Върху нея се разпределя от сместа и отгоре още една кора. Така се редят докато се изчерпат продуктите. При заливането със сместа не бива да пренебрегваме и краищата, защото рискуваме да останат сухи.

Наложената баница надупчваме тук-там с вилица и поливаме с малко топла водичка и олио. Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса.

Когато се зачерви изваждаме от фурната, поръсваме със студена вода и завиваме с кърпа за 5 минути. След това баницата е готова за хапване.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net