Какво да сложим на трапезата за Бъдни вечер

24-12-2013

Традиционно на трапезата на Бъдни вечер се слагат само постни ястия. Колкото по-голям е техния брой, толкова по-богата ще е годината, вещаят празничните гадания.

Ястията не трябва да са претенциозни, а сезонни и обичайни за региона. Превес на масата трябва да имат варивата и зърнените култури, които са символ на благополучието в дома.

Разбира се импровизацията винаги е добре дошла и може да разнообразим традицията, но все пак придържайте се към повелите на прадедите ни, все пак Бъдни вечер е веднъж в годината.

Предястия и салати

Традиционните за Бъдни вечер салати са туршия, кисело зеле, подправено с олио и червен пипер, кисели краставички. Можем да си позволим домашно приготвена лютеница например, или друга зеленчукова разядка по наш вкус (защо не хумус).

Прието е на масата да се сложат в допълнение люти чушки, пуканки и ядки, като фъстъци, орехи и тиквени семки.

Основни ястия

При основните ястия предимство имат варивата, които в нашия фолклор символизират плодородието. Зеленчуците, които набъбват при варенето се тачат особено на празничната софра.

Бъдни вечер няма да бъде същия без постните зелеви и лозови сърми. Плънката обикновено е от ориз, но може да се замени и с други варива като зрял фасул, леща и булгур.

Пълнените пиперки също са основна част от менюто.

Традиционно присъства бобената яхния, зрял фасул, запечен на фурна и чорба леща.

Десерт

Първата ни асоциация е тиквеникът, но разбира се може да обогатим менюто с други постни десерти от българската кухня. Например баклава или баница с ябълки и канела. Не бихме пропуснали и печена тиква с мед и сушени плодове.

Сушените плодове като стафиди, ябълки, сини сливи или ошав имат своето място на празничната маса. Свежите портокали и мандарини също.

Задължителни атрибути със символно значение са медът и чесъна. Които се поставят на трапезата, за да гонят лошите сили.

Хляб

Днес повечето българските домакини приготвят содена питка с паричка и дрянова клонка. Според по-древните обичаи обаче обредния хляб се замесва с мая от ранна утрин и втасва няколко пъти през деня.

Разбира се освен соден или с мая пшеничен хляб, може да сложите късметчетата в царевична пита. Просеникът и качамакът са подходящи варианти за трапезата за Бъдни вечер.

По традиция обредният хляб се украсява с плодове, жита и кръстове от тесто, които са трябва да донесат благополучие.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net