Вечеря за 30 минути - мисията възможна!

19-03-2019

Домашната храна е полезна и любима, но не винаги имаме достатъчно време да си приготвим нещо вкусно у дома. За много от нас готвенето на традиционни ястия се е превърнало в отпускарски ритуал или пък разчитаме на мама (леля, баба) да ни приготви сърмички, боб-яхния, пилешка супа и т.н.

Честно да си признаем, има опасност миризмата на бавно готвено ястие у дома скоро да се превърне само в хубав спомен. За вечеря все по-често залагаме на яйцата, колбасите и пицата, което си е опасна игра.

Ако ви се иска да заложите на истинската храна, вместо на готовата или аламинутите, хвърлете едно око, за да се уверите, че има начин вечерята ви да се приготви бързо. Може би има вероятност това да се превърне в приятно занимание за вас, с още по-приятни резултати.

Поддържайте вряла вода

Използването на вряла вода, вместо студена, ще съкрати времето, необходимо за кипване на течността. Най-лесно може да поддържате налична вряла вода чрез кана за подгряване.

Дали ще правите картофи, паста, фасул или зеленчуци, времето за сваряване ще се намали драстично.

Гответе в захлупени съдове

Когато готвите на котлон, не пропускайте да сложите капака. Така топлината остава вътре при продуктите, които чакате да се сготвят. Ако ястието ви заври бурно, то намалете силата на котлона, а не махайте капака.

Като бонус, имайте предвид, че така всички полезни вещества остават вътре в тенджерата.

Бърз сладолед с кафе и кардамон         Печени млади картофки

Поддържайте налични основни продукти

Процеса на готвене много ще се улесни, ако у дома разполагате с всичко необходимо за ястието, което се каните да приготвите. Това няма как да стане, затова може да се постараете да набавите някои основни продукти с дълъг срок на годност. Например, в килера винаги трябва да има място за лимони, лук, чесън, моркови, ряпа, картофи, консерви със зеленчуци и риба, ядки, сметана и т.н. Докато във фризера може да си приберете прясно месо, някои видове риба, замразени зеленчуци и плодове.

Планирайте и пазарувайте предварително

Когато разполагате със свободно време, направете груб план какво ще приготвите през идните дни. Напишете списък и напазарувайте необходимите продукти за готвене.

Така ще си спестите време за обикаляне по магазините и умуване какво да сготвим в напрегнатите работни дни.

Правете заготовки

След като вече имате план с какво ще нахраните семейството си, може да подготвите част от нещата предварително, а след това бързо и лесно да сглобите манджите. Това означава - когато разполагате с време или ако си намерите помощник, да подготвите бавно готвещите, но издръжливи съставки като картофи, зрял фасул, нахут, ориз, яйца и т.н. Подготвяйки ястието на етапи, няма ви отнеме сериозно количество време.

Друго спестяващо време решение е съхраняването на нарязани подправки във фризера – настъргана целина, пащърнак, моркови, магданоз, копър и т.н.

Инвестирайте в домакински електроуреди и съдове

Това не са глезотийки, а неща, които спестяват неимоверно много време.

Никога не се колебайте да използвате домакинските си електроуреди, защото миксера ще разбие яйцата много по-бързо от вас, чопъра ще накълца ядките, магданоза или лука за отрицателно време, а пък салатата от моркови и ряпа става за миг на кухненския робот, продуктите за супа може да нарежете на две-на три, да сварите и да пасирате.

Качествените съдове за готвене също гарантират по-бърза вечеря. Ако тигана или тенджерата не застава плътно върху котлона се губи много време за нагряване, преди да започне същинското готвене.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net