Как да приготвим сладък картоф без никакви усилия

10-01-2021

Сладкият картоф (или батат) не е многопознат у нас, но е доста популярен зеленчук в Съединените щати. Консумира се във всевъзможни комбинации и рецепти – като гарнитура, предястие, дори десерт.

Ако трябва да сравним вкуса на батата с нещо познато ни, то това би било тиква, а не картоф. Обаче той си е вкусен и печен, и варен, и пържен.

За здравословните ползи от сладкия картоф може да се говори много. Но накратко те са истинска витаминозна бомба. Богати на витамин А, витамин С и B6, мед, натрий и др. Един батат набавя необходимата за организма ни дневна доза от витамин А и една трета от Витамин С.

Въпреки името си, сладките картофи не принадлежат към същата група на другите картофи. Имат нисък гликемичен индекс и това ги прави безценна храна за диабетици, здравословно хранещи се и хора на диета.

Най-лесния начин, по който може да си пригответе този странен на вид зеленчук е да го опечете във фурна. Използва се само картоф, масло и сол.

Един картоф със средна големина се измива и подсушава хубаво. Надупчва се с вилица на няколко места и се слага на решетката във фурната. Пече се 45 минути на 200 градуса (ако картофа ви е по-голям, увеличете времето за готвене). Под картофа, на дъното на фурната, сложете лист фолио, което ще улесни чистенето после.

Изпеченият картоф се разполовява и добавя бучка масло и сол. Това е перфектната гарнитура за месо.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net