Козунакът и тайните на приготвянето му

22-04-2022

Може би знаете, че сладкият обреден хляб, който традиционно приготвяме за Великден, символизира тялото на Исус Христос. Според разпространеното схващане козунакът се появява за първи път в началото на 17 век във Франция, откъдето се пренася в цяла Европа.

В Италия се приготвя панетоне (Panettone), който има свойството да издържат до 6 месеца. В Русия великденският обреден хляб се нарича кулич. Смята се, че в България козунакът е дошъл през периода 1915–1920 г. Дотогава за празника са месени хлябове, наричани „колак“, „пармак“, „кравай“.

Днес обаче козунакът вече не е само религиозен символ, а се е превърнал в хранителен продукт, вид тестен сладкиш, който може да се намери целогодишно. От специалното козуначено тесто се приготвят и други сладкиши като рула и кифли.

Тайните на хубавото козуначено тесто не са от най-дълбоко пазените и всеки род предава свои традиции. Сигурно и във вашето семейство има изпитана рецепта за хубав сладък хляб с „конци”, но ние събрахме доказалите се стойностни и базови съвети за добри резултати.

1. Козунакът трябва да съдържа яйца, прясно мляко, животинска мазнина и растителна мазнина (в равни количества).

2. Всички продукти трябва да са на стайна температура.

3. При замесване маята винаги се слага отделно от захарта, защото двата продукта си противодействат. Може да се направи квас (мляко, мая и брашно), така маята ще се активизира без захарта да й пречи.

4. Тестото се размесва продължително време с периодично намасляване на ръцете. То трябва да поеме мазнината постепенно в процеса на омесване.

5. Месенето трябва да става чрез специфични движения – подръпване и разпъване, за да се отпусне тестото. Методът със стоте удара в маса, също е удачен, но допълнен с разпъване.

6. Добре умесеното тесто е еластично и меко, при натискане пружинира.

7. Тесто втасва два пъти и продължително време в среда с висока температура.

8. Козуначеното тесто не обича резки температурни промени.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net