Най-странните великденски ритуали

15-04-2023

Дни преди Възкресение Христово различни страни по света започват да се подготвят за отбелязването на светлия празник с типични, но и странни ритуали. А такива има много.

Един от много странните обичаи е в Чехия и Словакия. Тама на Великден мъжете удрят жените с пръчки, украсени с пъстри панделки. Понякога на Великден мъже дори заливат обилно жените с вода. Това се прави в понеделника след Великден и се твърди, че благодарение на този ритуал жените били здрави и млади през цялата година.

Във Финландия на Великден хората се държат като на Хелоуин. Децата се маскират като вещици и магьосници и обикалят из квартала на почерпка.

В Полша на Великден на мъжете е забранено да се появяват в кухнята, в противен случай техните мустаци щели да побелеят. Този ритуал вероятно е измислен от някой умен мъж, който не е искал да помага в празничното чистене.

Много страни си имат великденски зайци и великденски яйца, но във Франция има великденски камбанки, изваяни от шоколад. По този начин французите си припомня вярването, че на Разпети петък камбаните на църквите замлъквали. Те отлитали до Ватикана, за да отбележат смъртта на Христос и се връщали обратно в родината си в неделя, за да ознаменуват със звън Възкресение Христово.

В Германия на Великден се гори коледното дърво или останките от него. Ритуалът означава край на зимата и начало на пролетта.

В САЩ търкалянето на великденското яйце е традиция, но във Великобритания тази традиция е превърната в състезание. В много британски населени места на Великден се организират турнири по търкаляне на яйце по склон. Победител е яйцето, което се търкаля най-дълго. Има и състезание за издръжливост, в което победител е яйцето, което оцелява в най-много търкаляния по склона.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net