Знаете ли легендата за Великденския заек?

06-05-2013


Великденският заек е поредният чужд празничен образ, който няма връзка с нашите родови традиции, но пък вече е заел своето място и се е превърнал в символ на празника.

Сигурно и вие сте се чудили защо точно заек върви редом до червените яйца.

Заекът винаги идва заедно с великденското настроение и носи пъстри яйца. Но той не е случайно избран образ, а се свързва с плодородието, благоденствието и възраждането на живота.

Според съвременните разбирания, дългоухото създание носи кошница, пълна с шарени яйца, лакомства и подаръци за децата. Подобно на Добрия старец, Великденският заек посещава домовете в нощта преди празника и оставя изненади.

Откъде идва тази великденска традиция?

Първото споменаване на Великденския заек датира от 17 в. и се свързва с немската лутерианска традиция да се внася живо зайче по време на празничната служба в църквата.

Една от легендите разказва, че заек е станал единствен свидетел на възкръсването на Исус Христос. През нощта срещу неделя, той занесъл на хората червени яйца. С този дар вестоносецът е дал знак на хората, че Божият син е жив.

Когато христовото тялото е положено в пещерата, вътре в нея е имало заек, който видял сълзите и тъгата на хората, сбогуващи се с мъртвия божи син. Заекът останал вътре и когато затворили пещерата с камък. Животното не знаело кой е този човек и защо хората толкова много тъжат за него, разказва легендата.

Горското създание станало единствения свидетел на момента на Възкресение. Той видял как ангел отместил камъка, затварящ пещерата. Едва тогава заекът разбрал кой е погребаният и поискал да съобщи на целия свят, че Исус е жив.

По свой начин създанието предало на хората радостната вест. То им занесло алени яйца като знак на възродения живот. Оттогава заекът се смята за предвестник на Великден и символ на живота.










viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net