Колекция изкусителни десерти за Свети Валентин

13-02-2024

Свети Валентин нямаше да бъде същия без шоколад, чаша вино и богат десерт.

По този повод ние подбрахме най-класическите и същевременно най-неустоимите десерти, които достойна да заемат мястото си по време на романтичната вечер.

Шоколадовите вкусотии са традиционни изкушения за празника на любовта, това важи за мъфините, кейка „Червено кадифе” и ягодите. Вижте как да си ги приготвите.

1. Двойно шоколадови мъфини

200 гр. брашно
2 яйца
100 гр. пудра захар
100 гр. масло - разтопено
50 гр. какао
1 бакпулвер
125 гр. черен шоколад – нарязан на ситно
250 мл. мляко

За крема: 200 гр крема сирене, 125 гр. меко масло – обезсолено, 70 гр. черен шоколад – разтопен

Сухите продукти за мъфините се смесват в купа. Отделно се разбиват яйцата. Към тях се прибавят маслото и накрая млякото.

Към сухите продукти се добавят течните и разбърква с лъжица, докато се смесят. Напълнете формички за мъфини и печете на предварително загрята фурна на 200 С за около 20 мин.

За крема се разбива на ръка маслото и крема сиренето, добавя се охладения шоколад. Всяко кексче се украсява богато с шоколадовия крем.

2. Ягоди в шоколад

За това изкушение ви трябват ягоди и разтопен тъмен шоколад. Потапяте измития плод в охладен шоколад и оставяте да се втвърди върху пергаментова хартия. Може да декорирате с ядки, бял шоколад, захарни пръчици.

3. Кейк със сърца

Пригответе двойна доза кексово тесто по любимата си семейна рецепта. В едната част добавете сладкарска боя – розова или червена, и изпечете кекса в правоъгълна формичка.

Нарежете го на филийки и от всяка филийка, сърце с помощта на формичка за сладки. Подредете ги в правоъгълна кексова форма и залейте с останалото тесто.

4. Торта „Червено кадифе”

Тортата е един страхотен вариант, но изисква повече майсторство и време, разбира се.

250 гр. брашно
1/2 ч.л. сол
2 ч.л. какао
250 гр. захар
2 яйца
1 ванилия
125 гр. масло - меко
250 мл. айран
1 ч.л. сода
червена сладкарска боя

За крема:

300 гр. крема сирене 
250 гр. маскарпоне
120 гр. пудра захар
1 ванилия

В купа се смесват пресятото брашно, солта, какаото. Маслото и захарта се разбиват с миксер до пухкава смес. Прибавят се едно по едно яйцата до пълно усвояване. Боята се смесва с една супена лъжица от айрана или според указанията на производителя.

Содата се загася в айрана. Сухите и течните съставки се смесват като се редуват.

Блатовете се пекат на три части в кръгла форма с диаметър 20 см. (или две в 24 см.) Пекат върху хартия 15-20 минути на 180 градуса.

За крема: сиренето се разбива с миксер заедно със захарта и ванилията, като не бива да се прекалява.

С крема се мажат блатовете и подреждат един върху друг. Завършва се с крем.

5. Шоколадов кейк

3 ч.ч. брашно
1 с.л. бакпулвер
1 ч.ч. захар
1 ванилия
130 гр. какао
2 ч.л. сода бикарбонат
200 гр. меко масло
1 ч.ч. прясно или кисело мляко
3 големи яйца
1 ч.ч. горещо кафе

За шоколадовия ганаш: 500 мл течна сметана, 500 г натурален шоколад

Брашното, бакпулвера,какаото и содата се пресяват заедно. Към тях се добавят захарта, маслото, ванилията и млякото. Накрая се залива чаша горещо кафе. Разбъркайте докато сместа стане напълно гладка. Уверете се, че маслото се е усвоило напълно.

Прехвърлете сместа във форма, постлана с хартия за печене. Пече се един час в предварително загрята фурна на 160 градуса или докато клечката, с която проверявате, излезе напълно чиста. Оставете тортата да изстине.

Шоколадовият ганаш се приготвя като сметаната се загрява на котлона почти до завиране. Добавя се шоколада, начупен на дребни парчета. Разбърквайте от време на време с лъжица докато получи еднородна смес. Накрая бъркайте енергично с тел, докато сместа стане гладка и лъскава.

Поставете изстиналият кейк върху чиния и я залейте с леко топъл шоколадов ганаш. Отгоре може да поръсите с нарязани на филийки ягоди или друг плод по избор.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net