В Нова Каледония приготвиха гигантски омлет

03-05-2023

С помощта на 8400 яйца, 25 кг. наденица и 14 бутилки сол и черен пипер фестивалът на гигантския омлет в Нова Каледония има за цел да обедини хората в региона, който често е разединен, пише „Гардиън“.

'Важно е да има фестивали като този. Гигантският омлет е символ на споделянето', казва ветеранът готвач Рейн Шено.

Тя носи чисто бяла униформа, висока шапка и яркочервена лента, която я обозначава като 'майстор'. Тази титла подхожда на Шено, която координира добре сработен екип от 'майстори на омлета', включващ 14 готвачи и шепа доброволци, за да нахрани хиляди хора на ежегодния фестивал на град Думбеа (fête de la ville de Dumbéa).
Шено казва, че фестивалът на гигантския омлет става 'все по-голям' през 40-годишната си история.
Фестивалът е създаден през 1984 г. от мадам Радотин, жителка на Нова Каледония, която се надява, че френската традиция ще сплоти местната общност в период на крайно политическо разделение.

Церемонията по приготвянето на омлета, която по традиция се провежда през първия уикенд след Великден, започва с парад из парка, воден от маршова група. Готвачите носят дъски, натоварени с хляб, кошници с яйца и с гордост показват миниатюрните златни тигани, прикрепени към реверите им, които ги обозначават като 'Рицари на гигантския омлет'.

Титлата 'рицар' се дава на новите готвачи, когато те се закълнат да спазват традициите на гигантския омлет.

Екипът от готвачи разбива хиляди яйца в продължение на един час, след което те се изсипват в 12 метални съда.
В кръг около огъня готвачите взимат дълги метални гребла, за да разпалят горещите въглени, преди мотокар да вдигне гигантския тиган над огъня.

'Трябва да се уверите, че омлетът не е прегорял поради размера на тигана. Затова използваме гигантските дървени шпатули за бъркане', казва Шено. След 45 минути на публиката се поднасят 3000 порции ароматен омлет.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net