Панакота със солен карамелов сос

30-03-2015

Соленият карамел е истинско изживяване – сладост, която дразни небцето с със солен финал. Комбинация, която оставя следа за цял живот.

Не че панакотата не заслужава внимание, но като че ли е перфектната основа върху която да изпъкне изключителния сос, с който е сервиран.

Необходими продукти (за 6 порции):

500 мл. сладкарска сметана
100 мл. прясно мляко
1 пак. желатин
60-70 г захар
ванилия (по желание)
коняк (по желание)

За карамеления сос:

100 г захар
100 мл сметана
50 г масло
щипка морска сол

Приготовление:

За панакотата може да използвате млечни продукти по избор, в това число: прясно мляко, сладкарска сметана, животинска сметана, кисело мляко, рикота, извара и т.н, в зависимост каква консистенция искате да постигнете. В случай, че решите да спазвате рецептата, която ви предлагаме може да избирате сладкарска или животинска сметана и да променяте съотношението й спрямо млякото.

Нашият съвет е ако използвате подсладена сметана за разбиване да сложите по малко захар, както и да пропуснете ванилията.

Захарта, сметаната и млякото се загряват на котлона докато заврат. Желатина се разтваря в кафена чаша хладка вода и се изчаква да набъбне.

Когато свалите сместа от котлона изчакайте леко да се охлади (или охладете в купа с ледена вода). Желатина разтопете на водна баня и когато млечната смес достигне телесна температура, смесете.

Разпределете във формички (като за крем-карамел) и приберете за 3-4 часа в хладилник. През това време пригответе карамеловия сос като разтопите захар на котлона. Когато придобие приятен за окото ви цвят до дръпнете от огъня и прибавете маслото, а след това и сметаната на тънка струя и щипка сол. Оставете да се охлади.

За да извадите крема от минете с нож по стените на купичката и задръжте за няколко секунди във топла вода. След това обърнете в сервирна чиния и залейте със соса. По желание гарнирайте с ядки по избор.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net