Как да оползотворим изостанали жълтъци

11-03-2015

Няма начин да не ви се случвала следната ситуация: правите вкусни целувки, за украса на специална празнична торта (или макарони, или ореховки, или омлет от белтъци и т.н.), а след това имате с куп изостанали жълтъци, които не знаете как да оползотворите.

Идеи има хиляди, ние разбира се събрахме най-добрите (и най-лесните за реализация) от тях.

Маска за коса

Жълтъкът влиза в едни от най-полезните маски за коса. Той подхранва косъма, възстановява поражения от слънцето, пресата или химически препарати, но също така стимулира растежа. Нашето предложение е универсална маска за коса: 1 с. л. зехтин, 1 ч. л. мед, 1 жълтък, 1 ч. л., 1 ч. л. алкохол (концентрат). Всичко се размесва и се нанася върху косата, като се избягват корените. Оставя се 40 минути и се измива с топла вода и шампоан.

Шоколадов пудинг

Един от най-използваните кремове за направата на десерти, или т.нар Custard - основен сладкарския крем, се приготвя от жълтъци, мляко, захар и брашно (нишесте) в различно съотношение спрямо гъстотата, която искаме да постигнем. Точно този крем е и в основата на познатия ни пудинг. Тъй като сме любители на шоколада ви предлагаме точно такава рецепта.

Необходими са: 350 мл прясно мляко, 150 мл. течна сладкарска сметана, 2 жълтъка, 50 г захар, 30 г царевично нишесте, 100 г шоколад. В тенджера се разбъркват жълтъците, захарта, нишестето, прясното мляко и сметаната. Загряват се на средна степен на котлона при непрекъснато бъркане. Когато сместа заври започва да се сгъстява – тогава намалете силата на огъня. Добавете нарязания на дребно шоколад и продължете с бъркането докато се получи гладък крем. Разпределете в купички и охладете за няколко часа.

Крем карамел с жълтъци

Необходими са ви 2 яйца и 4 жълтъка, 150 г захар, 500 мл. прясно мляко, ванилия. Половината от захарта се загрява на котлон заедно с 3 с.л. вода и не се бърка докато се карамелизира (докато ви хареса на цвят). Карамела се разпределя в купички, а млякото се загрява. Яйцата и жълтъците се разбират на крем заедно с останалата захар. Към тях се прибавя млякото като разбъркването продължава. Чашките с крем карамел печем на 180 градуса за около 40 минути.

Домашна майонеза

Майонезата, приготвена в домашни условия е не само лесно занимание, но и много вкусно. 4 жълтъка, 1 ч.л. сол, 1 ч.л. захар, 1 ч.л. горчица се разбиват с миксер. На много тънка струйка се добавя 130 мл олио, докато разбиването продължава. Работете с ниските обороти на миксера. Накрая добавете киселина, например 1 ч.л лимонов сок.

Маслени курабийки

Обожаваме топящи се в устата маслени сладки. Оказва се, че те също се приготвят с жълтъци. 250 г меко масло се разбива с 100 г пудра захар на гъст крем. Постепенно се добавят 4 жълтъка и 1 ванилия, докато разбиването продължава. Накрая се слага пресято брашно до получаването на меко тесто. Сладките се шприцоват върху тавичка, застлана с хартия за печене. Пекат се в умерена фурна около 10 минути.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net