Грижи за градината през септември

05-09-2022

Септември е важен месец за градината.

Тогава настъпва край на летния сезон, започват есенните температури, които предполагат да положим повече грижи ако искаме да се радваме на здрава растителност в градината.

 

Тревни площи
След горещите летни дни в последните три месеца, тревният килим се нуждае от много влага, за да се възстанови. Времето е подходящо да се извърши вертикулиране на тревата(премахването на мъртвата и суха трева задушаваща основата на зеления килим.). Ако има широколистни плевели трябва да ги третирате с хербицид. Подхранете с комбинирани торове, след което задължително полейте обилно.

Цветна градина
През септември цъфтят цинии, далии, астри, богородички, хризантеми, късни гладиоли. Повечето цветя преминават към състояние на покой. Нуждата им от вода сега е по – малка, но поливането трябва да остане редовно, особено в по – топлите дни на месеца. Почвата около тях трябва редовно да се разрохква.

Месецът е подходящ за засаждане на разсад от незабравки, теменужки, делфиниум. Първите дни на септември са подходящи за засаждане на луковиците на нарцисите. Вкоренете резници от бегония, циганче, здравец. Оставете ги да презимуват на слънчево място у дома и от тях ще се развият нови растения на пролет.
Моментът е подходящ да засадите божури, както и луковици на лалета, минзухари, ириси, циклами. След засаждането трябва да полеете обилно.
 

Храсти и дървета
През есента в градината разцъфват хостата, папрат, хойхера. Времето е подходящо за засаждане на клематис. Той се чувства добре в близост до конструкция, подпорна стена или бамбукова пръчка. Използвайте дъждовни и облачни дни за засаждане на иглолистни растения. Полейте обилно декоративните дървета и храсти, особено вечнозелените, а подрязването оставете за напролет. Есента е подходящ сезон за засаждане на нови сортове рози. Не пропускайте и подхранването им с течна или гранулирана тор.

Подправки
Оберете зелените подправки и ги окачете на снопчета на сухо и хладно място. Месецът е подходящ за засаждане на риган, босилек, розмарин в саксийки за домашна употреба през зимата.

Зеленчукова градина
Приберете домати, краставици, бамя, пипер, патладжан. Началото на месеца е подходящо за засаждане на спанак. А края на месеца – за репички.

Плодова градина
Подгответе площи за засаждане на малини и къпини. Премахнете коренища, плевели и камъни, изравнете и раздробете почвата. Наторете с оборски тор или компост. Втората половина на септември е благоприятна за засаждане на ягоди. През този месец се радваме на плодовете на ябълки, круши, грозде.

Стайни и балконски цветя
Цветята в сандъчета и висящи кошници трябва да се подготвят за прибирането им у дома. Това трябва да се случи преди да е станало много студено, тъй като някои видове са прекалено чувствителни. Преди да внесете цветята на топло почистете пожълтелите и наранени листа. Кактусите и другите сукуленти, които са били изнесени в градината или на балкона също трябва да се приберат преди температурите да са паднали под 15 градуса. С прибирането им се намалява и поливането. До средата на септември може да пресаждате стайните растения.

Растителна защита
Основните вредители за периода са: сиво гниене, което напада всички зелени части на лозата и зелева листна въшка – среща се по много култури от семейството на зелето – алабаш, ряпа, репички.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net