Грижи за градината през октомври

02-10-2023

През октомври градината е обсипана с багри и бързо се променя, зеленото постепенно отстъпва и можем да видим всички оттенъци на жълто, оранжево, червено.

Това е месецът, през който трябва да я подготвим за предстоящите студени дни. Време е за прекопаване, засаждане, торене, поливане, подрязване на градинската растителност.

Тревни площи
Тревата трябва да се окоси два пъти през месеца на височина до 5 – 6 см. Не трябва да бъде нито прекалено окосена, нито оставена много висока, тъй като ще задържа излишна влага. Много е важно редовно да се събират падналите есенни листа. Ако се задържат дълго върху тревния килим, особено в по – хладно и дъждовно време може да започнат гнилостни процеси. Листата може да почиствате с меко гребло. След окосяване в слънчеви дни е желателно да мулчирате тревния чим с почвена смеска. По този начин ще предпазите коренчетата от предстоящите студове. Добре е да подхраните с калиеви и фосфорни торове с ниско съдържание на азот.

Цветна градина


През октомври се събират последните семенца от цветната леха. Топлите дни на месеца са подходящи за засаждане на есенни теменужки. Засадете също така грудките и луковиците на пролетните цветя. Приберете гладиоли, гергини и бегонии на защитено, от влага и студ, място. Покрийте многогодишните цветя с шума и клонки.

Храсти и дървета
В края на месеца завийте по – чувствителните храсти с леки, дишащи материали, за да ги предпазите от идващия студ. Подхранете с торове, богати на хранителни вещества, за да увеличите устойчивостта на растенията към студ и болести.
Най – подходящият начин за поливане е капковото напояване, така ще сте сигурни, че няма да преполеете растенията. Към края на месеца розите трябва да се почистят от прецъфтели, счупени или наранени клонки, също така почвата около тях трябва да се окопае и да се привържат към стойка, която да ги предпазва от силните ветрове.

Зеленчукова градина
Време е да разсадите салатите. Кореноплодните растения – моркови, пъщърнак могат да останат още малко в земята като ги покриете отгоре със слама. Приберете чувствителните, на ниски температури, култури като домати, патладжан, броколи, пипер, карфиол. Времето е подходящо за засаждане на лук, зимен чесън, спанак. Прекопайте, след което внесете бавнодействащи фосфорни и калиеви торове.

Плодова градина
До средата на октомври трябва да се оберат зимните сортове ябълка, круша, дюля. А до края на месеца и райската ябълка. И тук както при зеленчуците е добре да подхраните с калиеви и фосфорни торове. Към края на октомври времето е подходящо за засаждане на овощни дръвчета. Ягодовите насаждения трябва да бъдат засадени най – късно до края на месеца.

Стайни и балконски цветя


Докато нощните температури не падат под 12 градуса може да оставите саксиите и кошниците с цветя навън без защита. След като се застуди трябва да ги приберете на закрито. Подрежете чимшира в подходяща за зимата, форма. Фуксията и мушкатото също може да се нуждаят от леко подрязване след което трябва да се приберат на светло и сухо място.

Растителна защита
Преди настъпване на студовете трябва да се варосат плодните дръвчета с 20 – 25 % варна каша. По време на есенната оран се унищожават зимуващите форми на какавиди и гъсеници.

Не забравяйте да се погрижите и за градинските мебели като ги покриете или приберете на закрито, за да ги предпазите от влажното време. 

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net