Грижи за градината през май

06-05-2022

Май е сред най–свежите, цветни и обсипани със зеленина месеци. Има изобилие от цъфтящи растения и багри.

Ето какви грижи трябва да положите за градината през този месец, за да можете да се радвате на красотата й през предстоящото лято:

Тревни площи
През май тревният килим навлиза в период на активен растеж. Косенето му трябва да се извършва всяка седмица. Може да използвате дъждовните дни за да разпръснете гранулирани торове, тъй като дъждът улеснява усвояването им. Първата половина на май е подходяща за засяване на тревни смески, една седмица преди засаждане на семената внесете минерален тор – 50 гр. на 1 кв. м. при влажно време тревата ще покълне от 7 до 21 дни след засяването. Ако времето е по –сухо е необходимо допълнително поливане. Ако имате поливна система проверете дали датчика за дъжд е добре настроен и реагира ли правилно на по – голямо количество дъжд, за да избегнете преполиване.

Цветна градина
Времето е подходящо за засаждане на далии, гладиоли, бегонии. През май цъфтят късните лалета, нарциси, зюмбюли. Периодично отстранявайте болните растения и прецъфтелите цветове. Ранните прецъфтели сортове трябва внимателно да бъдат извадени от почвата. Съхранявайте луковиците им на хладно и сухо място.

Храсти и дървета
Подрежете младите клонки на живият плет и декоративните храсти. Ако сте пропуснали предните резитби на розите сега задължително ги направете. Използвайте специализиран тор за да ги подхраните и да им осигурите обилен цъфтеж. Поддържайте почвата им чиста от плевели. За да предпазите розата от болести и неприятели засадете около нея лавандула.

Зеленчукова градина
Засадете разсъдите от домати, патладжан, пипер, но преди това се уверете, че не се очакват слани. Осигурете подпора за доматите. Времето е подходящо и за засаждане на бамя. За да поникнат семената обаче температурата в почвата трябва да е достигнала 15 градуса. През втората половина на май може да засадите и целината. Ранното зеле и картофите трябва редовно да се прекопават и да се наблюдават за поява на вредители. Времето е подходящо да си засадите и билкова градина. За целта може да използвате дъната на големи бутилки от минерална вода. Може да засадите едногодишни подправки като копър и магданоз, както и многогодишни – розмарин, салвия, мента, дивисил, мащерка.

Плодова градина
Към края на май ягодите започват да зреят. За да се радват на добри плодове обаче поддържайте почвата им чиста от плевели, ако няма обилни валежи поливайте умерено. Отрежете издънките по овошките и системно прекопавайте почвата около тях.
Стайни и балконски растения
В саксии или сандъчета може да засадите петуния, сакъзче, лобелия. Може да изнесете азалията на терасата. Растенията, които са станали твърде големи и клонките им пречат трябва да бъдат подрязани.

Растителна защита
През май пръскайте ягодите с фунгициди, за да предотвратите появата на сиво гниене. Борба се води и срещу акари, листни въшки. През този месец и къртиците се активизират, за да се предпазите от тях потърсете специализиран препарат, чиято миризма ги прогонва. 

 

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net