Грижи за градината през март

06-03-2024

През март растенията се събуждат за нов живот. Затова основната ни задача в градината е да ги подготвим за предстоящия активен сезон.

Тревни площи
Тревните площи почиствайте редовно с гребло. Месецът е подходящ също така за плевене и отстраняване на нежелани треви. Благодарение на високата влажност на почвата плевелите се почистват лесно. През март наторете тревните площи с комбиниран тор (NPK).

Цветна леха
Ранните луковични цветя (кокиче, лале, нарцис, див зюмбюл) вече цъфтят. Времето през март е подходящо за засяване семената на невен. Хортензията се нуждае от лека резитба. През този месец може да засеете още: агератум, петуния, лобелия. Хвойновите и вечнозелените растения трябва да бъдат редовно поливани. Ако искате да отглеждате лавандула в градината си, в края на март я посадете в сандъче на прозореца си. След прецъфтяване на лалетата и зюмбюлите, луковиците им трябва да се съхраняват на сухо и хладно място, например в килера или мазето.

               Да се погрижим за стайните растения през март

Храсти и дървета
Дребните храстчета трябва да се подрежат с 10 до 20 см. за да цъфнат обилно. Март и април са най – подходящите месеци за засаждане на жив плет. Разнообразието от храсти, за целта е голямо: рододендрон, магнолия, туя, форзиция, люляк, японска дюла и др.

Плодова градина
Времето през март е подходящо за засаждане на нектарина, праскова, дюла, лоза, орех, малини. Ако не са подрязвани плодните дръвчета, сега е най- подходящото време, защото ако закъснеете, при подрязването, дръвчетата ще започнат да губят ценни хранителни вещества.

Зеленчукова градина
В началото на месеца засадете ранните картофи и баклата. През втората половина на март се засяват пипер, патладжан, моркови, репички, магданоз, алабаш. Ако не сте засадили градинският грах през февруари, може да го направите сега.

                 Пет съвета за красиви мушката

Грижи за розите
През този месец е време за резитба на розите, те трябва да се подрежат и да се премахнат всички счупени, загнили или измръзнали клонки. На всеки клон оставете 3 – 4 пъпки. Месецът е подходящ и за засаждане на рози. Това трябва да стане в рохкава, водопропусклива, богата на хумус, почва.

Растителна защита
Възможно е тревният чим да бъде нападнат от т.нар снежно гниене. То се проявява чрез кръгли, кафяви петна по тревната настилка. В този случай трябва внимателно да отстраните пострадалите тъкани и да напръскате с подходящ разтвор – фундазол, железен сулфат. За да се справите с листните въшки, примамете птички в двора си. Окачете къщички за птици на по – високите дървета. 

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net