Да се погрижим за стайните растения през март

10-03-2021

През месец март настъпва пролетта и цялата природа се пробужда, това важи и за растенията на закрито. Денят нараства и стайните растения започват да получават повече светлина и топлина, затова трябва да се поливат по-често. Периодът е подходящ и подхранването на растенията с минерални торове, както и за пресаждането им в по-големи саксии със свежа почва.

Младите и здрави растения се пресаждат ежегодно (освен ако изрично не е казано, че не трябва), а старите и по-големите – през 2-3 години. Ако растението има болезнен, нездрав вид и растежът му е подтиснат – то се пресажда в по-малка саксия от тази, в която е било, в лека пeсъчлива почва. На първо време се държи на топло и светло място, полива се умерено и не се подхранва, докато не се развият нови листа. Едва след това започват нормалните за вида грижи.

В ранната пролет кактусите преживяват най-трудния период от ежегодния си цикъл на растеж и развитие. В никакъв случай не трябва бързо да се започне с поливането и подхранването им. на растенията може да се помогне със съвсем леко опръскване, като се внимава водата да не пада под формата на капки. Ако се налага пресаждане в друга саксия, поливането започва не по-рано от 5-7 дни след преместване на растението. Цъфтящите кактуси не трябва да се местят или въртят до края на цъфтежа.

В началото на пролетта Коледната звезда постепенно губи красивите си яркочервени листа, за да и се радвате през зимните празници преместете звездата в сенчесто помещение с температура на въздуха 13-15 градуса С. От време на време я поливайте по малко. След половин месец изрежете клонките до една трета, пресадете растението в свежа почва и поставете саксията в добре осветено помещение. Звездата ще възобнови растежа си.

7 билки, които да отглеждаме на балкона

През март фуксията(обичката) излиза от състоянието на покой. Преди още да се е възобновил растежът й, трябва да се прехвърли в не голям съд с хранителна почва. Веднага след пресаждането всички стари клонки силно се съкращават, а слабите и препречващите се, се изрязват напълно. За да растат силни новите клонки и фуксията да цъфти обилно, поставете саксията на светло място, полейте и подхранете със слаб разтвор на течен тор.

От подобна пролетна резитба се нуждаят също саксийният жасмин, хибискуса, олеандъра, фикуса, колеуса и мушкатата.

 
Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2021 Tvoia.Net