8 начина безопасно да удължим годността на храните

22-03-2014

Повечето хора не се ориентират какви точно са разликите между „Най-добър до...”, „Използвай преди...”, „Произведен на...”, „Годен до...”. По смисъл всеки се досеща, но и търси някаква уловка, която ще го постави в по-неизгодна позиция. Или, не дай боже, ще му докара здравословни проблеми.

Съвсем в отделна сметка са всичките онези забравени храни отзад на рафтовете в хладилника и в килерите, за които внезапно установяваме, че утре-вдругиден излизат от употреба по старост.

В крайна сметка се изхвърят стотици тонове храна - излишен лукс и за обществото, и за семейния бюджет, и в крайна сметка за екоравновесието. Като най-често в кофата за боклук отиват скъпи и полезни продукти, за чието производство е изразходвана много енергия, вода и труд. Затова и здравните власти и агенциите за контрол на храната в развитите държави започват заедно с асоциациите на потребителите образователни кампании как безопасно да удължим срока на годност на храните чрез „консервиращо” ги здравословно съхранение.

Не при всички стоки е разумно. Като в същото време е изненадващо при колко много видове полезни деликатеси е възможно. Например срокът на твърдите сирена може да се разтегне с 4 месеца. Кой не се е изкушавал да купи промоционални опаковки пармезан, пекорино, чедър в по-голямо количество. С идеята, че вървят на всичко - от супа и салата до паста, а са толкова изгодни в момента!

Щом са още неотворени и в срок на годност, пъхнете излишното количество във фризера, съветва „Ол ю”. Като прави предупреждението, че замразяваме само годна храна. (И това важи за всички храни, които ще подложим на „стречинг”.) Ако ще използвате сиренето за готвене, или поръсване на нещо горещо, можете да го направите директно при изваждане от фризера. Ако обаче ще го слагате в сандвич или за директна консумация, трябва да го оставите да се отпусне в хладилник за ден.

Яйцата, наред с млякото и месото те са животинските храни, които най-често изхвърляме. Трябва да знаем, че те издържат около 3 седмици в хладилник. А във фризер - 1 година. Особеност е обаче, че трябва да са без черупките, когато се замразяват.

Разбийте яйцата до еднородна смес и ги насипете във форми за лед и опаковайте с фолио. Освен всички други предимства това позволява и плътно използване на пространството - трупате ги една върху друга като книги. Или, ако е по-удобно, след като замръзнат, ги вадите от формите и насипвате в пликове. Ако намерите форма, която да събира 3 с.л. в един сегмент, е идеално (Това количество се равнява на 1 голямо яйце).

Дори в хладилника яйцата ще се запазят свежи до последния ден на срока си, ако ги съхранявате правилно: в оригиналната кутия, а не пластмасовата поставка на вратата, където са изложени на повече „развалящи” въздействия като промяна на температурата при отваряне и затваряне на уреда.

Колкото и необичайно да звучи като решение, млякото може също да се замразява. Така то ще увеличи срока си на годност с 1 месец. Предимство, което са открили членовете на хранителни кооперативи, които се снабдяват с храни направо от производителите и пазаруват на едро, за да разредят пътуването до фермите. Иначе, естествено, замразяването няма никакъв смисъл за онези кутии, които купуваме със срок на годност 1 г. при стайна температура.

Суровото месо се разваля сравнително бързо. В хладилник, на цяло парче, е безопасно за готвене до 3-5 дни, а пилешките бутчета и каймата - само 2. Във фризер най-дълго може да се съхранява птичето месо - до 9 месеца, месо на парчета - около 6 месеца, а за каймата препоръка е да не се надвишават 4 месеца. След продължително съхранение гответе мръвките повече време или на по-висока температура. Ако харесвате по-сочни хапки, използвайте термометър. Вероятно ще се изненадате, че от санитарна гледна точка пилешкото трябва да достигне по-висока температура от телешкото - за птицата 74 градуса , а за четириногото - 63.

Когато замразявате, не забравяйте да залепите етикети с „новия” срок на годност или поне кога е замразено. Пакетирайте на порции, достатъчни за едно готвене. Ако ви дойдат гости, винаги можете да сложите 2 пакета, но трудно ще отрежете половината от превърнало се в ледена буца свинско.

Най-добрият начин да замразите едри плодове е под формата на сок. Във формички за лед, в пластмасови чашки, в калъпи за сладолед, в купи за сорбе. Бихте могли да запазите и пулпа по аналогичен начин. Идеята със замразяването е много подходяща, ако искате винаги да имате пресен лимонов сок - за напитка или риба, например. Срокът на годност се изравнява с този на кутиите от супера - до 2-3 г., ако от началото до края на консервирането са спазвани всички хигиенни изисквания.

Много често безсмислено изхвърляме най-полезните зеленчукови пюрета от домати и от чушки. Продават се в големи опаковки, а се ползват по малко. Тогава? Ако оформите доматеното или пиперково пюре във форми за лед, ще разтегнем годността им до 3 месеца. Ако пюрето е качествено, то е и по-гъсто - слагайте по 1 с.л. в отделение. По подобен начин можем да запазим излишното количество спанак или зелени подправки - ситно нарязани, във формичките, залети с малко вода или лимонов сок. Може да се замразяват за цялата зима пащърнак, джинджифил.

Обелените от черупки ядки бързо гранясват и от много полезни лесно се превръщат във вредни. Но може да се замразят вакуумирани или плътно увити във фолио, за да се изгони въздухът, който ги окислява. Така ще запазите полезни пресните орехи, лешници и каквото още искате от ядковото богатство. Размразяват се на стайна температура, ако ще се хапват сурови, иначе се слагат директно в гозби и печива. Ако използвате замразени ядки за мъфини например, е добре да предвидите 1-2 минути допълнително за печенето.

Звучи логично, но рядко се замисляме, че пълнозърнестите храни както са сред най-полезните, така са и сред най-нетрайните. Съхранявани на идеално сухо и прохладно място, в оригинални опаковки, макаронените изделия и белият ориз може да запазят качествата си с години. Кафявият ориз, пълнозърнестото брашно и паста най-добре да не се оставят в шкафа след срока на годност. Може, естествено, да ги замразим, тогава ще са използваеми още година.

Източник: в. 24 часа

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net