Тийнейджърите прекаляват с консумацията на сол

12-03-2014

Подрастващите консумират много сол и изяждат препоръчителната дневна доза още на закуска. Последните изследвания на съвременните хранителни навици показват тревожната тенденция.

Мюслито, хляба и млечните продукти съставляват 47% от 6-те грама сол, препоръчителна дневна доза за тийнейджърите. Здравните експерти алармират, че прекомерната консумация на сол може да създаде проблеми със сърцето и повишаване на кръвното налягане. Не е изключено влошеното здравословно състояние да започне да се проявява още в детска възраст.

„Ние знаем, че солта увеличава риска от високо кръвно налягане при децата още от самото им раждане”, казва д-р Греъм Макгрегър, професор по сърдечно-съдова медицина в университета Барт в Лондон.

Родителите трябва да предприемат мерки за намаляване на консумацията на сол, която основно се съдържа в готовите пакетирани храни, бързото хранене и ресторантското меню.

Учените изследвали хранителните навици на 350 ученици от Лондон. В продължение на 24 часа те водили подробен дневник на храните, които консумират. Те установили, че повече от половината от учениците приемат над допустимата доза натриев хлорид за 24 часа.

Децата на възраст 5-6 години консумират 0,75 г повече сол, докато при учениците количеството надхвърля 1,5 г от препоръчителното за възрастта им.

Тревожните резултати доказват тенденцията, че колкото повече време децата прекарват навън (включително в училище), толкова по-нездравословно се хранят.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net