Зеленчуци и лека храна ни спасяват от пролетната умора

15-03-2014

За да издържи на атаката от пролетни вируси, алергени и умората, защитните сили на организма трябва да се подсилят. А доколко мощни са те, зависи от много фактори, сред които са начинът на хранене, колко се движим, живеем ли в стрес, наспиваме ли се.

„Пролетта е сезонът, в който можем да коригираме нездравословните навици. Т.е. да започнем да се храним пълноценно, тъй като се появява обилие от пресни плодове и зеленчуци, важно е обаче и да се вземат мултивитамини и минерали.”

Това посъветва читателите чрез вестник „Труд” проф. Фани Мартинова, ръководител на Клиниката по трансфузионна хематология и клинична имунология в столичния „Пирогов”.

Изключително важни за защитните сили на организма са плодовете и зеленчуците, приемани в достатъчни количества. „Препоръчвам да се консумират редовно ябълки и моркови. Да се пие една чаена чаша сок от сурово цвекло с малко моркови дневно. Той ще подейства изключително добре на пациентите с анемия. Те не трябва да лишават организма си и от ястия с печен черен дроб или далак, и то да си ги приготвят редовно”, отбеляза тя.

В това време на годината е добре да се хапват колкото се може по-често зелени зеленчуци - спанак, коприва, марули, зелен лук. Не пропускайте и ядките - бадеми, лешници (те са задължителни за пациентите с ниски нива на левкоцитите). „Ето, това са основни групи храни, които трябва да са част от всекидневното меню”, заяви проф. Мартинова.

Българите и особено нашите мъже не могат без месо. Често, ако на трапезата се постави само основно ястие, представителите на силния пол питат кога ще се приключи със замезването и ще дойде ли най-сетне същинското плато. Ако обаче мъжът иска да си набави полезни вещества, трябва да яде риба, подходящо приготвена - печена или варена на пара.

Българите със сърдечно-съдови заболявания задължително да се хранят по-здравословно от останалите. „Моят съвет е да се съобразява с това, което препоръчах и да се въздържат от ястията, с които обикновено се прекалява през зимата - шарени меса, тлъсти, пържени или солени храни. Месото, което консумират, да е печено или варено. Много важно е да се избягват високомаслени сирена или кашкавали. Да наблягат на плодово-зеленчуковото меню”, посочи проф. Мартинова.

Може да звучи банално, но искате ли да имате добър имунитет, трябва да се наспивате. „Възрастните да спят поне 8 чса. Да, има хора, на които и 6 чса са достатъчни, но те по-скоро са изключение. Много важно е да си набавите вечерната почивка след 22 ч. Това особено важи за малките деца, които е препоръчително да се водят в леглото по едно и също време всяка вечер, за да им се създаде режим”, допълни проф. Мартинова. Преди лягане мъниците да не се оставят пред телевизионния екран, който ги разсейва и разсънва, да не им се дават течности.

Добро решение е, ако в почивните дни малки и големи намират време за следобедна сиеста. Освен това самият организъм подсказва, че има нужда от почивка, той като от 14 до 16 ч е с понижена енергия.

Враг на съня е стресът. За съжаление под влиянието му попада всеки един от нас. Важно е човек така да организира работния си ден, че да си осигури време за отмятането на приоритетните задачи. Така ще бъдем по-спокойни и няма да сме под напрежение, че изпускаме нещо. А като си тръгнете от офиса или кабинета, по същия начин подредете и свободните си часове.

Антистрес терапия са разходките в парка, културните занимания като посещения на театър, опера, кино, концерти. „Срещите с приятели също осигуряват ефекта на отпускането, но да не се стига до запои и преяждане. Най-важна е умереността в действията - било то в работата ни, на трапезата или при отдаването на хобитата”, отбеляза проф. Мартинова.

Каква е дозата алкохол, която тонизира, а не отнема силите на човека? „За съжаление няма ясни и точни препоръчителни количества. Но категорично здравословната доза е чаша червено вино на обяд или вечер. С нея здравите хора релаксират, тя е полезна и за застигнатите от анемия”, посочи специалистката. Червеното вино е антиоксидант, затова е разрешено и на сърдечноболните. Доказателство за положителния му ефект са дългогодишни наблюдения във Франция, където независимо че масово се консумират сирена с по-висока масленост, вината, които французите пият редовно, се отразяват добре на здравето им. По тази причина сърдечно-съдовите заболявания при тях са с ниско разпространение. Добрата доза при концентрирания алкохол - уиски, водка или ракия, е до 50 грама дневно.

С увеличаването на слънчевите часове през деня е препоръчително хората да ходят пеш по-често, разбира се, не по най-оживените улици, а в парка или в райони без интензивно движение. Смята се, че бързото ходене е по-здравословно, отколкото бягането. „Хора в добро здраве да изминават между 5 и 10 км дневно”, каза проф. Мартинова. Не на последно място, ако човек усеща умора в този сезон - т.нар. синдром на хроничната умора, или боледува често, трябва да отиде при специалист (по УНГ, ревматолог, пулмолози, интернист, понякога работа ще свърши и личният лекар). Той ще назначи изследвания на клетъчния и хуморалния имунитет в имунологична лаборатория.

Най-често синдромът на хроничната умора се дължи на стреса, открива се при работохолици, особено при IT специалисти или при трудещите се нощно време. При тях е потиснат клетъчният имунитет и затова е важно организмът да се подложи на изследвания. Така ще се установи какъв е проблемът, ще стартира адекватна терапия, ще се препоръча подходящ режим на живот.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net