9 начина да опазим зрението си от облъчването на монитора

10-03-2014

Синдромът на компютърното зрение става все по-актуален здравословен проблем. Всеки от нас е неразделен с електрониката в ежедневието си. Когато не сме вперили поглед в компютъра или телевизора, ние се взираме в „малкия” дисплей на смартфона.

Рационалното решение е да прекарваме по-малко от времето си пред монитори, но това е почти невъзможна задача, затова трябва да знаем какво можем да предприемем, за да опазим зрението си.

Дори и да имате прекрасно зрение, специалистите съветват да вземете мерки преди очите да започнат да се чувстват дискомфортно, след което неизбежно идват и проблемите.

Вярно е, че електрониката се стреми да бъде щадяща към очите, но това не пречи да предприемете мерки, които ще ви се отплащат дългосрочно.

1. Намалете яркостта на монитора

Регулирайте яркостта и контраста на вашия монитор до нива, които не дразнят и напрягат очите ви.

2. Инвестирайте в очила за работа с компютър

Проверете зрението си при офталмолог и с негова помощ изберете очила за работа с компютър.

Изберете очила, които имат предпазваща функция. Те са предназначени за намаляване на вредните излъчвания от мониторите. Могат да се направят и диоптрични стъкла с антирефлексно покритие.

3. Увеличете размера на браузъра

Увеличете размера на страницата, която четете. Задръжте натиснат клавиша Control и бутона „+” няколко пъти, докато размера на страницата не ви допадне.

4. Намалете резолюцията на дисплея

Резолюцията отговаря за вертикалните и хоризонталните линии на дисплея. Колкото повече са линиите на екрана, толкова по-добре ще се виждат по-малките изображения и текст. Ако искате да настроите разделителната способност на екрана на по-ниска настройка, използвайте десния бутон върху вашия работен плот в Windows и изберете “Screen resolution”.

5. Увеличаване на размера на текста

Може да направите от опцията “Display” в менюто “Personalize”, което ще намерите като кликнете с десен бутон на дисплея.

6. Разположете монитора правилно

Монитора не бива да е прекалено близо до очите, нито твърде далеч. Ако трябва да сме точни работното разстояние трябва да е 50 – 70 см. Освен това мониторът трябва да е на около 8 – 10 по ниско от новото на очите.

Лаптопът не е сред препоръчваните монитори от специалистите, защото когато работим на него си позволяваме да заемем пози, които не са удачни за очите ни и ги напрягат. Ако ви се налага да го използвате вместо стационарен, поставяйте го на работна маса.

7. Осигурете си подходящо осветление

По правило осветлението на работното място трябва да е три пъти по-ярко от екрана. Хубаво е да се осигури и локално осветление, за да не се напрягат очите.

8. Правете упражнения на очите

Не се застоявайте дълго пред монитора. Желателно е да почивате от компютъра по 15 минути на всеки 2 часа, а при по-интензивна работа на всеки час.

Станете и направете упражнения за очите. Например фокусирайте погледа си върху отдалечен предмет за 20 секунди, а след това се съсредоточете върху друг предмет, който е близо до вас. Повторете упражнението няколко пъти.

9. Излезайте навън

Използвайте всяка свободна минута, за да се разходите на въздух и да отпуснете очите и съзнанието. Няма по-добър начин да отпуснете очите от това да излезете навън на естествена светлина.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net