Киселото мляко предпазва от депресия

31-05-2013

Предишни изследвания установиха, че благотворните бактерии в киселото мляко въздействат на мозъка на мишки, но до този момент не беше правено изследване, което да потвърди, че същото се случва и с мозъка на хората. 

Учените открили, че мозъчната дейност на хората, които яли пробиотично кисело мляко два пъти на ден в продължение на един месец, се променила. Това се наблюдавало както по време на почивка на мозъка, така и при реакциите на 'задача, свързана с емоционалното внимание', при която се проследявало как мозъкът отговаря на някои емоции. 

От известно време се знае, че симбиотичните чревни бактерии, сложна екосистема от микроорганизми, живеещи в човешката храносмилателна система, предпазват от заболявания, като засилват имунната система, подпомагат храносмилането и улесняват поддържането на здравословно тегло и кръвно налягане. Известно е, че мозъкът изпраща сигнали към червата, поради което стресът и други емоции могат да доведат до стомашно-чревни заболявания. Новото изследване показва, че сигналите се движат и в обратната посока.

За целите на изследването учените от Калифорнийския университет в Лос Анджелис, начело с д-р Кристен Тилиш избрали 36 жени със здравословно тегло на възраст между 18 и 53 години. Те били разделени на три групи. Едната група консумирала кисело мляко с пробиотични щамове като Bifidobacterium animalis, Streptococcus thermophiles иLactobacillus bulgaricus два пъти на ден в продължение на един месец. Друга група приемала млечния продукт без живи бактерии, а третата група изобщо не консумирала млечни продукти.

Преди и след едномесечното изследване учените сканирали мозъка на жените. При всеки сеанс те започвали с петминутно сканиране на мозъка в покой, докато жените лежали неподвижно със затворени очи. След това участничките били помолени да изпълнят 'задача, свързана с емоционалното внимание', при която мозъкът им бил сканиран, докато те свързвали на екрана на компютъра лица, изразяващи гняв и страх, с други появяващи се лица.

Резултатите показали, че по време на задачата с емоциите жените, които консумирали пробиотично кисело мляко, имали намалена дейност в част от мозъка, отговаряща са осезанието. Жените, които яли непробиотично кисело мляко или не консумирали никакви млечни продукти, не показали промяна на дейността в тази част на мозъка с течение на времето. Сега учените се надяват да установят кои сигнали от чревните бактерии водят допромяна в дейността на мозъка. 

Източник: БГНЕС

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net