4 причини да наблегнем на карфиола

17-10-2013

Карфиолът е зеленчук, който спокойно може да включите в диетата си, заради многобройните ползи, които има за здравето. Качествата му отдавна са проучени и доказани. Той има противораково действие и антиоксидантни свойства. Освен това, семейство кръстоцветни, към които принадлежи и карфиола, са богати на хранителни вещества и са най-доброто допълнение дори към най-строгия хранителен режим.

Вижте кои са основните ползи от карфиола, заради които трябва да присъства често на масата ни.

1. Мощен имуностимулант

Карфиолът е много богат на Витамин С и магнезий, които са силни антиоксиданти. Те влияят благоприятно и отпускащо върху човешкия организъм. Само една чаша сварен карфиол набавя на организма 55 мг Витамин С. Така организмът е защитен от възпалителни процеси, подобрява действието на имунната система, унищожават се свободните радикали. Помага при високо кръвно налягане, атеросклероза и рак.

2. Бори килограми

Богатият на влакнини карфиол има способността да прочиства организма. Една чаша варен карфиол доставя около 3,35 грама диетични фибри, което е достатъчно за почистването на храносмилателната система от ненужните вещества.

От друга страна зеленчукът съдържа големи количества Омега-3 мастни киселини. Те са от значение за нормалния метаболизъм. Благодарение на тях, карфиолът оказва благоприятно влияние за тези, които спазват диета за отслабване, както и при хора страдащи от наднормено тегло и затлъстяване.

3. Регулира кръвното налягане и предпазва от инфаркт

Противовъзпалителните свойства на карфиола, идващи от наличните в него Витамин С, Витамин К и Омега-3, предпазват от сърдечно-съдови заболявания.

Карфиолът е в състояние да поддържа проходимостта на кръвоносните съдове и притока на кръв към основните органи на тялото. Той влияе благоприятно при проблеми със стеснени кръвоносни съдове.

Витамин К има съсирващо кръвта действие и предпазва от кръвозагуба при нараняване. Високите концентрации на този витамин са основа за изграждането на костите и предпазват от остеопороза.

4. Забавя стареенето

Като антиоксидант и детоксикиращ продукт, карфиолът забавя стареенето на организма и в резултат на това тялото ни функционира по-лесно и остава младо и красиво по-дълго време.

Карфиолът съдържа вещества, които активират специфични ензими в организма, в резултат на което борбата с токсините, които ежедневно трупаме от храните и околната среда, става по-лека.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net