Стоянка Мутафова на 92

02-02-2014

Навръх рождения си ден Стоянка Мутафова ще бъде на сцената на Сатиричния театър „Алеко Константинов”, където е преминала и по-голямата част от живота й.

На 2 февруари примата на Сатирата навършва 92 години. Вечерта тя ще зарадва публиката с участието си в спектакъла „Столетие мое” (от Мишел Лоранс), където играе главната роля. Нейната героиня Малу празнува стотния си рожден ден и по този повод цялото й семейство се събира около нея. Само няколко дни след това, на 19 февруари, неуморимата актриса ще се въплъти героинята мадам Буланже, която върти публичен дом, в спектакъла от Юрий Дачев по произведения на Илф и Петров „Златният телец”.

Освен на сцената на любимата Сатира, Мутафова ще отбележи 92-ия рожден ден и на сцената на Младежки дом – Шумен, където на 5 февруари ще представи емблематичния спектакъл „Госпожа Стихийно бедствие”. Това ще е юбилейното представление на комедията по Алдо Николай – за 800 път.

„За мен този театър (Сатиричния театър) е кажи-речи всичко. Даже може би съм жертвала детето си, без да искам, заради театъра,” каза пред БГНЕС голямата актриса преди две години, когато празнува 90-годишен юбилей.

„Моята мечта да бъда артистка беше толкова голяма и голяма битка с баща си имах, който се съсипа да ми втълпява, че не съм родена за артистка, че нямам никаква дарба, ама никаква. Понякога това много лошо ми влияеше, защото той е бил драматург в Народния театър, той разбираше много театър. Той беше много високо културен и образован човек. Следвах класическа филология, искаше да ме прави археолог. Не успя да се наложи, но успя да ме накара до край да изкарам университета и след това аз се чувствах свободна и станах артистка,” споделя актрисата.В 

„Един ден той ми каза: „Виж какво, ти нямаш данни, не си хубава”. Красавица де, тогава по мое време беше много важно да си красавица. И по това ги избираха много често. Така нещо, ако ти липсва хубост, отиваш назад. Той ги знаеше тези работи и ми каза: „трябва да знаеш, че или трябва да бъдеш номер едно, или хич”. И аз тогава казах: „Аз ще бъда номер” и си повярвах. Той ми се изсмя. Аз му викам: „Смей се, ще видиш”. И не можа да види, де. Т.е. като казвам номер едно, аз в никакъв случай не се слагам номер едно, но съм между тези, който се отделиха, няма какво да скромнича. И съм между единиците,” каза Стоянка Мутафова.

Източник: БГНЕС

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net