Американската киноакадемия обяви номинациите за Оскар

17-01-2014

„Американска схема” с Крисчън Бейл и Ейми Адамс и „Гравитация” на Алфонсо Куарон получиха най-много номинации за 86-тите награди Оскар – по 10, следвани от историческата драма „12 години в робство” с девет.

Те са сред деветте ленти, номинирани за най-добър филм, заедно с „Капитан Филипс”, „Клубът на купувачите от Далас”, „Тя”, „Небраска”, „Филомена” и „Вълкът от Уолстрийт”, съобщи Американската филмова академия в четвъртък.

Драмата за сомалийските пирати „Капитан Филипс”, филмът за активист в борбата със СПИН „Клубът на купувачите от Далас” и черно-бялата лента „Небраска” получиха по шест номинации.

Лентата на Мартин Скорсезе за ненаситността в света на финансите „Вълкът от Уолстрийт” и футуристичната любовна история „Тя” имат по пет номинации, които бяха обявени на церемония в Бевърли Хилс.

В категорията най-добър актьор са номинирани Крисчън Бейл за „Американска схема”, Брус Дерн за „Небраска”, Леонардо Ди Каприо за „Вълкът от Уолстрийт”, Чиуетел Еджиофор за „12 години в робство” и Матю Макконъхи за „Клубът на купувачите от Далас”.

Оскара за най-добра актриса ще си оспорват Ейми Адамс за „Американска схема”, Кейт Бланшет за „Син жасмин”, Сандра Бълок за „Гравитация”, Джуни Денч за „Филомена” и Мерил Стрийп за „У дома през август”.

За най-добър режисьор са номинирани Дейвид О. Ръсел за „Американска схема”, Алфонсо Куарон за „Гравитация”, Александър Пейн за „Небраска”, Стив Маккуин за „12 години в робство” и Мартин Скорсезе за „Вълкът от Уолстрийт”.

В категорията за най-добър оригинален сценарий ще спорят „Американска схема”, „Син жасмин”, „Клубът на купувачите от Далас”, „Тя” и „Небраска”.

Най-добърият актьор в поддържаща роля ще бъде избран между Бархад Абди за „Капитан Филипс”, Брадли Купър за „Американска схема”, Майкъл Фасбендър за „12 години в робство”, Джона Хил за „Вълкът от Уолстрийт”, Джаред Лето за „Клубът на купувачите от Далас”.

Дженифър Лоурънс, която взе „Златен глобус” за най-добра актриса в поддържаща роля в „Американска схема” ще се бори за още един „Оскар” със Сали Хоукинс за „Син жасмин”, Лупита Нионг’о за „12 години в робство”, Джулия Робъртс в „У дома през август” и Джун Скуиб в „Небраска”

Водещ на церемонията тази година ще бъде Елън ДеДженеръс.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net