Грижим ли се истинска за косата си, докато се мием с шампоан?

13-08-2014

Ако си мислите, че полагате най-добрите грижи за косата си като нанасяте шампоан, балсам и маска - помислете пак. Все повече популярност набира движението „No Poo”. Последователите му не мият косите си със шампоан, а вместо това използват само с вода или натурални продукти. По този начин предпазваме косата от химикалите, съдържащи се в съвременните козметични средства.

Разбирането е, че шампоани съдържат много силни химикали, които унищожават естествената мазнина на косъма. Това води до обратния ефект – скалпът започва да произвежда още повече мазнина. Употребата на шампоаните постепенно създали цели поколения с мазни коси.

Напоследък не само хипари или запалените по органичните съставки жени, мият косите си само с вода или ако е суха с масла или ябълков оцет.

Пример за добрите резултати на метода е Луси Рийд, която от две години не се е къпала с шампоан. За това време огненочервената й коса е станала по-мека и блестяща от преди това. Очарована от откритието си Луси издаде книга-наръчник „Щастливата коса: Ръководство за отказване от шампоана”, чрез която се опитва да мотивира повече жени да загърбят навика да сапунисват косите си.

32-годишната Луси се мотивирала да зареже шампоана, когато установила, че жените слагат върху тялото си по 515 химикала всеки ден, посредством козметичните продукти, които използваме, пише в. „Телеграф”.

„Винаги съм се чудила дали е вярна градската легенда, че ако не миеш косата си достатъчно дълго, тя ще започне да се отмива. И когато станах майка, почувствах, че трябва да започна да се интересувам повече за това какво приемем, какво слагам върху себе си и децата си,” разказва Луси.

Червенокосата дама споделя наблюденията си, че косата се „пристрастява” към шампоана и ден след като я изкъпем тя се омазнява отново. От друга страна хората са пристрастени към ароматите. „Ако не миришем на парфюм, ние смятаме, че сме мръсни,” обяснява Луси и допълва „а сега аз просто мириша човешки”.

Принципът е следния: Скалпът, оставен за известно време да се „самоизмие”, започва да връща естествения си баланс, той произвежда толкова омазняващи субстанции, колкото са достатъчни за мека и гладка коса, без мазни петна. Този начален период, в който не използваме шампоан, балсам или други продукти е най-тежък. За да възвърне натуралния си вид на косата й трябват няколко седмици. Крайният резултат трябва да бъде по-здрава, по-силна и по-пълна коса, тъй като е по-малко повредена от шампоана.

В следващият етап косата може да се измива с натурални продукти, каквито са маслата, етерични масла, оцет, сода и др. Рецепти за натурални измиващи, омекотяващи и заздравяващи средства има много.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net