Куче у дома гони депресията

16-07-2014

Хората, които отглеждат куче у дома си са по-здрави физически и психически. Разхождането на домашния любимец прави хората в напреднала възраст по-активни и по-социални, а това се отразява положително на здравословното състояние.

Доказано е, че активността в напреднала възраст предпазва от редица заболявания, особено болести на мускулите и костите, и подобрява психическото здраве. „Средностатистическите собственици на куче имат по-ниски нива на депресия. Връзката между домашния любимец и собственика като цяло се отразява положително на здравето на хората”, казва д-р Чжицян Фън от университета „Сейнт Андрюс”.

Учените са изследвали 500 души със средна възраст 79 години. Те установили, че хората, които имат куче показали значително по-ниски нива на тревожност и депресия, в сравнение с останалите.

Притежаването на куче повишава активността и позволява на възрастните хора да преодолеят много потенциални бариери като липса на социална подкрепа, студено време и притеснения за личната безопасност. Това са изводите на учените, чието изследване е публикувано в сп. Preventive Medicine.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net