Кефалония - парче земя насред най-сините води

02-07-2013

Никак няма да е пресилено, ако кажем, че остров Кефалония може да предложи спиращи дъха гледки. Дори не само това, точно тук се намира един от най-красивите плажове в света - Миртос. 

Към Кефалония не може да си неутрален и в повечето случаи просто се предаваш и обикваш това място от цялото си сърце.

Островът е най-големият от групата на йонийските. Разположен е между други популярни гръцки дестинации Итака, Лефкада и Закинтос. Подобно на тях и Кефалония има предимно планински релеф и ниска средиземноморска растителност.

Островът не може да привлече туристи с обещание за разнообразни исторически и културни артефакти. Той е беден на паметници и музеи, защото и природата не е била благосклонна към местното население. Останките на разрушените домове, които се срещат на всеки ъгъл са белег за трагичната съдба на този остров.

Кефалония е разположена на границата на две тектонични плочи Европейската и Егейската и честите земетресения, при сблъсъците в разлома са винаги разрушителни. Голямото йонийско земетресение през 1953 г. с магнитут 7,2 по Рихтер нанася тежки щети, засягайки всички градчета на острова. Множеството човешки и икономически жертви принуждават голяма част от населението да напусне родните си места и да се засели в други, за да избяга от безмилостната природа.

Жителите на рядко населения остров се препитават предимно с туризъм. Но също производство на вино, маслини, козе сирене и др. Типична гледка, която допълва средиземноморската идилия, са свободноразхождащите се кози по склоновете на планините.

Самобитните черти на Кефалония я правят любимо място на туристите от цяла Европа. Сините, като никъде другаде, води на Йонийско море и стръмните бели скали, стигащи до водата те оставят без дъх.

Кефалония предоставя на посетителите си изобилие от автентична гръцка атмосфера, малки заливчета със страхотни плажове, невероятна природа, уникални църкви и пещери и вкусна кухня.

Една от най-известните забележителности е пещерата Мелисани. Тя предлага удивителна гледка с подземното си езеро, заобиколено от скални стени. То е открито случайно след земетресение, когато покривът на пещерата се срутва.

Градчетата с боядисаните си в различни цветове къщи, малките пристанища и таверни са любимо място не само за обикновените туристи, но и за британската кралска фамилия, Мадона, София Лорен и други звезди. Едно от тях е Фискардо, който като по чудо остава незасегнат от Голямото земетресение.

Другото място, оставящо незаличими спомени и един от символите на този самобитен остров е Асос. Пъстрото и романтично градче, оградено от древни крепостни стени и с пресичащи се малки улички, изпълнени с висящи цветни градини, се превръща в една от причините да обикнеш мястото за цял живот.

И ако все още не сте гледали Пенелопе Круз и Никълъс Кейдж в 'Капитан Корели', отделете време за този филм и опознайте романтичната страна на войната и красотата на Кефалония.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net