Розобер и карнавални шествия владеят Казанлък

01-06-2015


След едномесечни чествания, фестивалът на розата в Казанлък достигна кулминационните тържества през първия уикенд на месец юни. През уикенда градът ще посрещне стотици гости от цялата страна и от чужбина, които ще станат свидетели на древните ритуали, като пресъздава радостта от настъпващия розобер, концерти и карнавали.

Сред омайните градини, на автентичния розобер посрещат самите стопани, собствениците на розовите насаждения в селата Енина и Розово. На 6-ти и 7-ми юни рано сутрин организаторите ще ви приканят в народни носии да ги последвате из уханните редове с нацъфтели рози и да наберете с ръцете си от цветето на боговете – Маслодайната казанлъшка роза.

Преживяването се допълва от традиционните песни от този край на страната, които съпътстват розобера. А за най-сръчната розоберачка, накрая има и награда.

Стопаните на розовите градини край Казанлък ще ви закичат с гирлянди от рози, ще ви поканят на хоро, ще ви предложат сладко от рози и гюловица и розов ликьор, ще се похвалят с автентични плетива и ръчно-изработени сувенири и още много натурални продукти, произведени от благодатната, маслодайна роза. Обещават организаторите.

Ако решите да удължите своя уикенд, добре е да знаете, че официалните чествания започват още в петък, когато е официалният празник на града. На специална церемония ще бъде коронясана новоизбраната Царица Роза, а след това на градския площад предстои концерт на група сигнал.

В този сгъстен график събитията продължават до неделя, когато едномесечния празник завършва с изложение на вино розе – местно производство, карнавално шествие и заключителен концерт.

Източник: Официална страница на Празника на розата 2015

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net