Гордостта на Хърватия - Плитвица

22-04-2015

Плитвичките езера са сред най-големите гордости на хървати. И това никак не е без основание – природата е създала уникално красиво място, което хората поддържат и днес в естествения му вид и изрядно чисто, въпреки ордите от туристи.

Националният парк „Плитвички езера” представлява внушителна система от езера, водопади и пещери, които са сгушени сред зелени планински хълмове. Цялата тази прелест е опасана от тесни дървени мостчета, благодарение на които може да се разгледа целия комплекс. Разходката включва обиколка с лодка и завършва сред пръснатите в близост малки селца.

16-те езера, свързани чрез водопади, са се образували между планинските масиви „Мала Капела“ и „Плесевица“ в района на Лика. Целият район с площ от 19479 ха е включен в списъка на ЮНЕСКО на световното наследство. До 1958 г. районът е бил непристъпен и до езерата се е стигало единствено през горски просеки.

Системата условно се разделя на Горни езера и Долни езера. Най-високо над морското равнище е „Прошанското езеро“ (639 метра), а най-ниско е „Новаковица брод“ (503 метра). Горните езера са свързани с множество красиви водопади, заобиколени от гъста гора. Долните езера са заобиколени само от храсти и лежат върху варовити скали. Те са по-малки и по-плитки.

Сред най-колоритните образования е „Саставци” - венец на тази своеобразна водна симфония. Тук езерата се изливат в река „Корана” и потока „Плитвица”, с високия 72 m плитвишки водопад.

Към природните ценности на парка спадат и 20 пещери. Повечето от тях са във варовиковата част на Плитвица, като особен интерес представляват пещерите в шуплестия варовик, възникнали под водопадите.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net