Необичайна каменна църква се крие в двора на Струпешкия манастир

23-10-2014

Струпешки (Тържишки) манастир „Св. Пророк Илия” е сред единиците некомерсиални храмове. Запазил е автентичен дух и така необходимото за вярващите уединение. Старинна каменна черква, автентична и до днес, предизвиква интерес с акустичния ефект, който се получава между стените й.

Струпешкият манастир се намира в Западния Предбалкан, кацнал на десния бряг на река Искър. Светата обител, датираща от началото на XVI век, е разположена в живописна местност на около 4,5 километра от село Струпец, община Роман.

В края на XVII век манастирът е бил изцяло разрушен от турците. През 1851 година се започва строителството на сегашния манастир на 3 етажа и 23 стаи. Цели 6 години манастирът е строен без никаква техника. Материалът е превозван с волски коли и всичко е работено на ръка. Покривът е от каменни плочи. Завършен е през 1857 година.

Сред широкия двор на манастира, засенчен от високи дървета, е притулена малка старинна каменна църква с размери 4.95х7.39м. с полуцилиндричен свод и малки отвори, притиснати от тежки каменни плочи. Изоставена църквата е открита през 1824 година от Димитрака Тошев. Църквата е именувана „Св. Николай Чудотворец”.

Архитектурният план дава основание да се предполага, че тя е строена през XVI-XVII век, когато вероятно е и изографисана. Основите на черквата са кухи и от това се получава тайнствения акустичен ефект вътре в нея.

От 1991 година функционира и новопостроен храм, където понастоящем се правят кръщенета и венчавки. Той придава особено очарование на приказния природен пейзаж.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net