Позитивна енергия и звуково-светлинен спектакъл в Аладжа манастир

01-10-2014

Аладжа манастир впечатлява българските и чуждестранните туристи със звуково-светлинния спектакъл „Легенди от Аладжа манастир”.

Зрелището поставя началото на създаване разнообразни форми на туристическа анимация, използващи като идейна основа богатото културно и духовно наследство на региона, с цел устойчиво развитие на туризма, информира БНР.

Името на манастира, който се намира след Златни пясъци, идва от турската дума за пъстър (“аладжа”) и вероятно се дължи на пъстрите му стенописи. Няма точни данни откога датира манастирът, но е известно, че е съществувал в 10-12 в. и е изоставен след падането на страната под Османско владичество в края на 14 век.

Монашеският комплекс е разположен на две нива над земята и е изсечен във варовиковите скали. На долния етаж са се намирали стаите на монасите, общите помещения и една малка църква. Вторият етаж е бил единствено за параклиса. Всички помещения са свързани чрез външно стълбище.

Около манастира има изключително силна позитивна енергия, измерена и от учени. Той е обявен за паметник на културата, а в двора му има музей.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net