Майкъл Дългас ще получи почетна награда "Златна палма" на кинофестивала в Кан

04-05-2023

78-годишният актьор Майкъл Дъглас ще бъде удостоен с почетната награда 'Златна палма' за цялостно творчество на 76-ото издание на кинофестивала в Кан. Отличието е красноречиво 'признание за блестящата му кариера и отдаденост на киното', се казва в съобщението на организаторите.

Статуетката ще бъде връчена на холивудската знаменитост на церемонията по случай началото на форума, която ще се състои на 16 май.

'След повече от 50 години кариера за мен е чест да се завърна на 'Кроазет', за да открия фестивала и да говоря на нашия общ език - този на киното', се казва в разпространено от 78-годишния артист изявление. 

Четири продукции с участието на Майкъл Дъглас са били част от конкурсната програма в Кан през годините: '

Китайски синдром' на режисьора Джеймс Бриджис през 1979 г., 'Първичен инстинкт' на Пол Верховен през 1992 г., 'Пропадане' на Джоуел Шумахер през 1993 г. и 'Зад свещника: Моят живот с Либераче' на Стивън Содърбърг през 2013 г.

Баща му - актьорът Кърк Дъглас, беше председател на журито на фестивала през 1980 г. 

Майкъл Дъглас спечели награда 'Оскар' за най-добър актьор през 1988 г. за ролята си на брокер в лентата на Оливър Стоун 'Уолстрийт'. Продължението ѝ - 'Уолстрийт: Парите никога не спят', беше показано извън рамките на изявата във френския крайбрежен град през 2010 г.

Съпругът на Катрин Зита-Джоунс беше отличен и като продуцент на 'Полет над кукувиче гнездо', който спечели престижното отличие на американската Академия за филмово искуство и наука за най-добър филм през 1976 г.

Кинофестивалът в Кан ще се проведе от 16 до 27 май, припомня БТА. Председател на журито тази година е шведският режисьор Рубен Йостлунд, който получи втората си награда 'Златна палма' миналата година за филма 'Идиотският триъгълник'.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net