Започва 77-то издание на кинофестивалът в Кан

14-05-2024

С официална церемония тази вечер се открива 77-ото издание на филмовия фестивал в Кан, Франция. Тази година в състезанието за голямата награда 'Златна палма' се се състезават общо 22 филма, сред които новите продукции на режисьорите Франсис Форд Копола, Дейвид Кроненбърг и Йоргос Лантимос.

По време на конкурса с почетна награда ще бъдат отличени създателят на 'Междузвездни войни' Джордж Лукас, който днес навършва 80 години и актрисата Мерил Стрийп.

Откриването ще започне с премиера на 'Второ действие” на френския режисьор Кантен Дюпийо, но сред най-очакваните заглавия е завръщането на режисьора на „Кръстникът“ Франсис Форд Копола с неговия епичен филм „Мегалополис“, създаван в продължение на десетилетия.

Сред кандидатите за „Златна палма“ е и „Стажантът“ - биографичен филм за ранните години на Доналд Тръмп от родения в Иран режисьор Али Абаси. В него участва Себастиан Стан, известен с ролята на Зимния войник във филмите на Marvel и родната актриса Мария Бакалова в ролята на Ивана Тръмп.

Ема Стоун се събира отново с режисьора Йоргос Лантимос, току-що триумфирал с „Оскар“ за „Клети създания“, в „Kinds of Kindness“. В него партнира на изгряващата актриса Маргарет Куали, дъщеря на Анди Макдауъл, която участва и в неправдоподобното завръщане на Деми Мур - слашър-хоръра „Субстанцията“.

Киноманите се вълнуват и от новите творби на маестрото на боди-хорър Дейвид Кроненбърг („Блянове“), италианеца Паоло Сорентино („Партенопея“) и Оливър Стоун („Лула“, документален филм за президента на Бразилия).

Кевин Костнър пък се завръща към любимия си жанр - уестърна, с епичния „Хоризонт: Американска сага“.  

 

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net