"Великият Гетсби" открива кинофестивала в Кан

15-05-2013


Леонардо ди Каприо и Баз Лурман отриват 66-ият международен кинофестивал в Кан тази вечер с прожекция на 3D продукцията "Великият Гетсби". Новата екранизация по едноименния роман на американския писател Франсис Скот Фицджералд, беше представена пред публика миналата седмица и не участва в конкурсната програма.

Водеща на церемонията по откриването ще е френската актриса Одри Тоту. По червения килим ще минат Леонардо ди Каприо, Марион Котияр, Робърт Редфорд, Мат Деймън, Райън Гослинг, Бенисио дел Торо, Майкъл Дъглас, Беренис Бежо.

Сред 20-те режисьора, чийто филми ще се борят за престижната Златната палма в Кан са Братята Коен, Стивън Содърбърг, Франсоа Озон, Джим Джармуш и Роман Полански. Тази година в журито влизат актьорите носители на Оскар Никол Кидман и Кристоф Уолц, а председател е авторитетният кинорежисьор и продуцент Стивън Спилбърг.

Братята Итън и Джоел Коен взимат участие с лента, посветена на фолк певец в Гринуич вилидж през 60-те години на миналия век. "В съзнанието на Луин Дейвис" ("Inside Llewyn Davis") e с участието на Джъстин Тимбърлейк и Кери Мълиган.

"Зад свещника"  ("Behind the Candelabra") с Майкъл Дъглас и Мат Деймън е претендента за Палма на Стивън Содърбърг. Той е биографичен филм за певеца Либерачи и неговия любовник.

Филмът на Никълъс Уиндинг Рефн "Само господ прощава" ("Only God Forgives") е с участието на Райън Гослинг.

79-годишният Роман Полански ще представи "Венера в кожи" ("Venus in fur") с Матийо Амалрик и Еманюел Сение - филм, вдъхновен от еротичен роман на Леополд фон Захер-Мазох. "Пианистът" през 2002 г. донесе на Полански Златна палма и Оскар.

Кинофестивалът в Кан ще бъде закрит на 26 май с трилъра "Зулу" на френския режисьор Жером Сал с участието на Форест Уитакър и Орландо Блум. Ден преди това ще бъде отдадена почит на легендата на френското кино Ален Делон.







viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net