БАФТА обяви номинациите си за най-добри филми на 2014 г.

09-01-2015

Филмът „Гранд хотел Будапеща” получи най-много номинации на Британската академия за филмово и телевизионно изкуство (БАФТА).

Лентата е с 11 номинации на престижния британски вариант на „Оскарите”. Той ще се бори за „Златна маска” в 11 категории, включително за най-добър филм, режисьор и изпълнение на водещата мъжка роля.

Списъкът с номинираните беше оповестен днес от организаторите. С по 10 номинации са биографичната лента „Теорията на всичко” за видния учен и космолог Стивън Хокинг и сатирата „Бърдмен”. Следва друг биографичен филм – „Игра на кодове” за математика Алън Тюринг - с 9 номинации. С по 5 номинации са филмите „Юношество” и „Камшичен удар”.

Носителят на приза за най-добър актьор ще бъде избран измежду Бенедикт Къмбърбач за „Игра на кодове”, Еди Редмейн за „Теорията на всичко”, Джейк Гиленхал за „Лешояда”, Майкъл Кийтън за „Бърдмен” и Ралф Файнс за „Гранд хотел Будапеща”.

В категорията за най-добра актриса са номинирани Ейми Адамс за „Големи очи”, Фелисити Джоунс за „Теорията на всичко”, Джулиан Мур за „Все още Алис”, Рийз Уидърспун за „Моето приключение в дивото” ('Wild') и Розамунд Пайк за „Не казвай сбогом”.

В режисьорската категория се борят Алехандро Гонсалес Иняриту за „Бърдмен”, Ричард Линклейтър за „Юношество”, Уес Андерсън за „Гранд хотел Будапеща”, Джеймс Марш за „Теорията на всичко” и Деймиън Шазел за „Камшичен удар”.

Източник: БГНЕС

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net