Ясни са номинациите за Златен Глобус

12-12-2014

„Бърдмен” – произведението на мексиканския режисьор Алехандро Инариту е една от големите изненади сред номинираните за „Златен глобус”. Лентата се състезава за отличие в цели седем категории. Следват гoВВ „Юношество” и „Игра на кодове” с по пет номинации.

Силна година се оказа 2014-та за Джулиан Мур, която получи две номинации за най-добра актриса (в комедия/мюзикъл и в драма) за два от филмите си – „Звездни карти” и „Все още Алис”.

Драмата за съзряването „Юношество”, биографичната лента за Алън Тюринг „Игра на кодове”, историята на олимпийския шампион по борба „Ловец на лисици”, „Теорията на всичко” – за живота на Стивън Хокинг и биографичния филм за Мартин Лутър Кинг „Селма” са с се състезават в една от най-силните категории „Най-добра филмова драма”.

За наградата за най-добра комедия или мюзикъл се съревновават „Бърдмен”, „Гранд хотел Будапеща”, „Вдън горите”, „Гордост” и „Свети Винсент”.

В категорията за най-добър актьор в комедия или мюзикъл са номинирани Майкъл Кийтън за „Бърдмен”, Ралф Файнс за „Гранд хотел Будапеща”, Бил Мъри за „Свети Винсент”, Хоакин Финикс за „Вроден порок” и Кристоф Валц за „Големи очи” (Big Eyes).

Призът за най-добра актриса в комедия или мюзикъл ще си оспорват Ейми Адамс за „Големи очи”, Хелън Мирън за „На един черпак разстояние”, Джулиан Мур за „Звездни карти” и Кувенжанин Уолис за „Ани”.

С номинации за най-добър актьор във филмова драма са Стив Карел за „Ловец на лисици”, Бенедикт Къмбърбач за „Игра на кодове”, Джейк Гиленхал за „Лешояда”, Дейвид Ойелоуо за „Селма” и Еди Редмейн за „Теорията на всичко”.

Претендентките за приза за най-добра актриса във филмова драма са Дженифър Анистън за „Cake”, Фелисити Джоунс за „Теорията на всичко”, Джулиан Мур за „Все още Алис”, Розамунд Пайк за „Не казвай сбогом” и Рийз Уидърспун за „Диво”.

За най-добър актьор в поддържаща роля претендират Марк Ръфало за „Ловец на лисици”, Итън Хоук в „Юношество”, Дж. К. Симанс за „Камшичен удар”, Робърт Дювал за „Съдията”, Едуард Нортън в „Бърдмен”.

За играта си в „Бърдмен” Патриша Аркет е номинирана за най-добра актриса в поддържаща роля. Тя се състезава с Кийра Найтли („Игра на кодове”), Ема Стоун („Бърдмен”), Мерил Стрийп („Вдън горите”), Джесика Чистейн („Най-бруталната година”).

В категорията за най-добър режисьор са номинирани Уес Андерсън за „Гранд хотел Будапеща”, Ава Дюверней за „Селма”, Дейвид Финчър за „Не казвай сбогом”, Алехандро Гонсалес Иняриту за „Бърдмен” и Ричард Линклейтър за „Юношество”.

Отличията се присъждат от Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд.
Церемонията за 72-ите награди „Златен глобус” ще се състои на 11 януари 2015 г. в в Бевърли хилс. Водещи на шоуто за трети пореден път ще бъдат Тина Фей и Ейми Полър.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net