Великденски шприцовани масленки

30-04-2016

Ако наречем тези масленки „бабини“ няма да сбъркаме. Това е рецептата, с която са отраснали най-много поколения. Лакомство, приготвяно във всеки дом от баби и майки,и то главно за големите християнски празници.

В нашето семейство масленките се приготвяха за Великден. Винаги в промишлени количества, за да има в изобилие за всички деца и внуци. Освен козунака и яйцата, приготвянето им беше сред задължителните ритуали на Велики четвъртък, защото баба не обича да прави нещата в последния момент.

Днес, когато вече сме достатъчно големи да си ги приготвим сами, оставяме готвенето за почивната Велика Събота. Рецептата за това лакомство е изключително семпла, но пък сладките са запомнящи се - хрупкави и бавно топящи в устата.

Необходими продукти:

1 ч.ч. свинска мас – размекната (може да се замени и с масло)
1 ч.ч. пудра захар
1 течна ванилия
1 ч.ч. брашно – пресято
1 голямо яйце

Приготовление:

Маста, която е много добре размекната, се разбива на мек крем заедно със захарта. Към тях се добавя яйцето и разбиването продължава докато се получи пухкава консистенция.

Към края се добавя ванилията и брашното, след което се разбърква с лъжица или друга подходяща бъркалка, защото тестото е сравнително тежко.

Сместа за сладките се прехвърля в шприц (или месомелачка) и се шприцова с къдрава приставка върху хартия за печене.

Масленките се пекат на 180 градуса с вентилатор за не повече от 20 минути (или докато придобият приятен светъл загар). По ваше желание може да ги оваляте в пудра захар докато са още топли или слепите с домашно сладко. Ако предпочетете тези вариации, трябва да намалите наполовина захарта в тестото и да замените с брашно.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net