Ведически лимонов ориз

08-02-2014

Нимбу чавал, или лимонов ориз, е основен начин за приготвяне на ориза в аюрведичната кухня. Това ястие е идеално за летни излети, както го описват в книгата „Ведическо кулинарно изкуство”.

А ние бихме добавили, че вкусът е незабравим и би паснал като гарнитура на основното ястие. Свежият лимонов вкус трябва да е доминиращ, така че не прекалявайте с количеството на останалите подправки, които по рецепта никак не са малко.

Продуктите са специфични, но биха могли лесно да се заменят без дори да противоречим на концепцията на Аюрведа.

Необходими продукти:

2 ч.чаши (350 гр.) ориз „Басмати”
1 с.л масло „гхи” (или олио)
½ ч.л кимион
1 ½ ч.л. синап
1 канелена пръчица
1 зелена люта чушка – нарязана на ситно
3 ½ ч.ч. вода (325 мл.)
2 ч.л. сол
½ ч.л. куркума
6 с.л. прясно изцеден лимонов сок
2 с.л. масло
магданоз
1 лимон, нарязан на осминки

Приготовление:

Оризът се измива много добре под течаща вода, а след това се накисва в студена вода. След 20 минути се изцежда хубаво в гевгир. Така си гарантираме, че оризовите зърна ще останат пръхкави и няма да се слепят.

В сгорещеното на среден огън „Гхи” се запържват синапа, кимиона и канелата. Когато кимионът започне да променя цвета си, се добавя чушката и отцедения ориз.

Първи се около три минути, като се бърка постоянно. Когато зърната станат прозрачни, добавете водата, солта и куркумата. Оставете да заври, след което похлупете и намалете степента на котлона до най-ниската.

Оризът се готви около 20 минути (или докато усвои водата), без да се разбърква. Когато това стане, извадете канелата и добавете лимоновия сок и маслото. Гответе без капак още 2-3 минути.

Гарнирайте всяка порция ориз с лимон и магданоз.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net