Коя е най-грубата грешка, която допускаме с плодовете и зеленчуците

08-08-2020

Всички белим и махаме семките на някои плодове и зеленчуци, но въпреки това в повечето случаи грешим. 99% от хората изхвърлят части от плодовете и зеленчуците, които всъщност са много полезни.

Семки на пъпеш

Добър пример за това са семената от пъпеш. Семките са първото нещо, което хвърляме, когато почистваме плода, но те са пълни с протеини, фибри, витамин Е и магнезий.

За да ги използвате, изпечете ги във фурната или пасирайте в кремове и смутита.

Дръжки на магданоз и копър

Дръжките съдържат по-голямата част от всички полезни вещества, които сме чували, че имат копъра и магданоза. Хубаво е да използваме пресни стъблата, защото са богати на фибри, а знаем за техния прочистващ ефект върху организма.

Може да се пасират във супи, сосове и смутита. Или да се консумират като сок, чай или бульон. Сокът от магданоз е много полезен за очите.

Обвивката от лука

Тези люспи са богати на кверцетин, който намалява кръвното налягане и помага за поддържането на имунитета. За да се възползвате от полезните им свойства, можете да ги сварите заедно с зеленчуци например и след това да отстраните люспите. Те обаче ще са пуснали своите полезни съставки.

Кора от диня

Тя е богата на аминокиселината цитрулин, която може да подобри кръвообращението. Можете спокойно да я пасирате в блендер и да я добавите към плодова салата, сладолед или освежаващо смути.

Листата на целината

Те са изключително вкусни и пълни с магнезий. Тази подправка изгражда мускулите и укрепва костите с калций витамин C.

Пригответе ги както всички други листни зеленчуци и ги добавете в пилешка или зеленчукова супа.

Кора от портокал

Всеки знае, че миришат страхотно, но вероятно не знаете, че освен това са богати на фибри. Те действат благоприятно върху храносмилателния тракт, а витамин C вдига имунитета.

Красиво за декорация и полезно за организма ще бъде, ако ги настържете върху риба или пиле.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net