Флан в латино стил

03-09-2015


Както повечето кулинарни шедьорви, така и фланът има френски корени. „Флан Патисие“ е първообраза на познатия днес десерт. Той все още се приготвя във Франция с тънка маслена коричка, точно както тартовете.

Испанците толкова си паднали по нежния крем с фин карамелен вкус, че днес се приготвя във всеки дом. От Пиринейския полуостров този десерт достига и до Южна Америка, където участта му вече е известна – обикнат е от все сърце и безспорен фаворит сред домашните рецепти.

Тази история е твърде съкратена и може би недостатъчно точна, но показва едно, че по цялата земя хората обожават десерта, който ние наричаме „крем-карамел“.

Латиноамериканската интерпретация е малко по-различна от нашата балканска, но също има млечна нежна текстура и ароматен захарен сироп. Вижте как може да си направите флан в латино стил.

Необходими продукти (за 6 порции):

1 чаша захар
¼ чаша вода
4 яйца – разбити
1 консерва подсладено кондензирано мляко
2 чаши прясно мляко
Ванилия
½ чаша захар

Приготовление:

Смесете 1 чаша захар и ¼ чаша вода в тава или тиган и карамелизирайте на котлона или във фурната, докато започне да покафенява. Внимавайте да не прегори и не разбърквайте през това време.

Фурната се загрява на 180 градуса а през това време се разпределя карамелената смес в индивидуални купички или във форма за печене (около 20 см). Върху им се изсипва яйчената смес, приготвена от останалите съставки, които предварително са разбити добре.

Пече се около 45 минути в съд с вода и се охлажда преди сервиране.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net