Шоколадов мус с малини

11-07-2013

За пристрастените към шоколада, този мус ще се превърне в любимо лакомство. На нас също ни е любимо и често си го приготвяме. Единствено, притеснение могат да породят яйцата, които в тази рецепта се използват сурови. Затова купете възможно най-пресните яйца, които намерите.

Необходими продукти (за 4 порции):

200 мл. животинска сметана

150 гр. черен шоколад (мин. 70% какао)

50 гр. млечен шоколад

3 пресни средно големи яйца

3 с.л. пудра захар

50 гр. пресни малини

Притоплете сметаната на среден огън, като внимавате да не изври. Когато се затопли, точно преди кипване, я махнете от котлона и прибавете към нарязания на ситно шоколад.

Оставете така за около 5 минути и шоколадът ще се стопи от само себе си.

Междувременно разделете белтъците от жълтъците. Сложете белтъците в чиста купа за разбиване.

Белтъците се разбиват до средна твърдост като се добавя постепенно по една лъжица пудра захар. Накрая белтъчената пяна трябва да образува не много твърди, но гладки връхчета.

Шоколадовата смес и белтъците се смесват, като постепенно се добавя по малко от белтъците в шоколада. Така разбъркването ще стане малко по-лесно. Опитайте се да разбърквате внимателно, така че белтъчената пяна да остане възможно най-въздушна. Накрая се добавят и жълтъците.

Готовата смес се разпределя с купички, а отгоре се поставят малини. Покриват се с фолио за свежо съхранение и се оставят в хладилника за 30 минути. Ако нямате търпение, оставете за 15 минути във фризера.

Мусът може да приготвите и предварително, например от сутринта за вечеря. Добре е обаче в този случай да извадите от хладилника 15 минути преди да поднесете на гостите си.

Източник: Lorraine Pascale

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net