Да си приготвим: Моцарела Giornata

09-06-2013

Моцарела е тип прясно и меко италианско сирене от региона Кампания. Класическата рецепта за моцарела включва биволско мляко, но днес това сирене се произвежда предимно от краве мляко.

Най-вкусната моцарела е най-прясната, или giornata (еднодневна), но за съжаление тя не може да бъде намерена в магазините, освен в тези в Италия.

Другият вариант е да си я приготвим у дома и да я хапнем веднага. Нужно ви е само непастьоризирано прясно мляко, лимонена киселина, мая за сирене, термометър и тензух.

Необходими продукти:

2 л. прясно неварено, нехомогенизирано мляко

¼ ч. ч. хладка вода

1½ ч. л. лимонена киселина

2 мл мая за сирене

¼ ч. л. сол, по желание

Начин на приготвяне:

Млякото се слага в тенджера от неръждаема стомана или в купа за микровълнова фурна. Лимонената киселина се разтваря във водата и се прибавя в млякото. Млякото се загрява до 30 градуса - леко хладко. При тази температура то започва да се пресича.

Прибавя се маята за сирене и се разбърква добре. Нагряването на бавен огън продължава при непрекъснато разбъркване,докато сместа достигне 40 градуса - приятно топло, но не горещо. Тенджерата се маха от огъня и се оставя да почине 15 мин. През това време пресеченият белтък на млякото се отделя от суроватката.

Получената извара се прецежда в купа, подходяща за микровълнова печка, покрита с тензух или двойна марля. С помощта на тензуха се изстисква колкото може повече суроватка от изварата. Получената топка се слага в купата и се пуска за 1 минута на пълна мощност в микровълновата печка или се загрява в тиган с незалепващо покритие.

Изцежда се отделилата се течност и полученото тесто се меси като хляб, за да се появят характерните за моцарелата конци. Ако ще прибавяте сол, сложете я сега. Ако сиренето е горещо, използвайте гумени ръкавици. Сместа трябва да стане лъскава и да се точи, когато е гореща.

Сиренето се разделя на 2 топки и се пуска във вода с лед, за да се стегне. След като се охлади, е готово за ядене. Това сирене се съхранява добре до 4 дни в плътно затворен съд.

Ако предпочитате моцарелата по-мека, месете по-кратко сиренето. Резултатът зависи и от качеството на маята за сирене.

От отделената суроватка или от прясно мляко можете да направите сирене рикота, като бавно загреете суроватката, докато се пресече белтъкът, оставя се да изстине и се прецежда.

Рецепта: списание 'Меню'

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net