Чийзкейк с боровинки

02-09-2014

Бленувахме за парче сочен чийзкейк, залят със сладко от цели боровинки - плодчета, които от известно време ни примамват от пазарските маси. Е, след толкова мечти запретнахме ръкави и си направихме цяла торта.

Необходими продукти:

За блата:
250 г чаени бисквити
75 г размекнато масло

За крема:
450 г заквасена сметана
500 г кремообразна извара (рикота)
150 г пудра захар
4 яйца
1 ванилия
Кората от един лимон

За заливката:
500 г боровинки (замразени или пресни)
Захар на вкус
1 желатин

Приготовление:

Бисквитите се смилат на много ситни трохи и се смесват с маслото. Сместта се разпределя върху тава с падащи стени (23 см), застлана с хартия за печене. Трябва да се притисне с ръце или лъжица. Оставя се за ½ час в хладилника.

През това време се приготвя крема. Изварата се пасира добре, за да избегнем зрънцата. След това се прибавят всички останали съставки и се разбърква добре (за много кратко с миксер).

Кейкът се сглабя и се пече около 40 минути в предварително загрята на 160 градуса фурна. Може да ви изглежда суров, но не е нужно кремът да се зачерви, запече или втвърди. Готов е когато леко пружинира.

Плодовете за заливката се загряват на котлона за 5-10 минути на средна степен. Добавя се захар на вкус и се задържа още 5 минути на огъня. Оставя се леко да се охлади.

Желатинът се накисва спрямо указанията на опаковката. Когато плодовото сладко се охлади леко, набъбналия желатин се добавя към него и сладкото се разпределя върху кейка.

Сладкишът трябва да се остави за няколко часа в хладилник.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net