Започват Великденските пости

18-03-2024

По традиция Великденските пости започват веднага след Сирни Заговезни. През 2024 те стартират на 18 март, понеделник, и продължават до 4  май, включително. 

През тази година Възкресение Христово или Великден е на 5 май.

Великият пост припомня за четирийсетдневния пост на Исус Христос в пустинята, въвежда в Страстната седмица и в най-светлия християнски празник Възкресение Христово – Великден. Постът не е просто диета - въздържанието от определени храни /най-вече на тези от животински произход/ не е самоцелно.

Идеята на поста е чрез лишаване на тялото, да се смири душата. Смята се, че когато пости и се моли, човек се доближава до Бога. Великият пост е време за молитви и покаяние, като подготовката за него започва три седмици по-рано. Според православната традиция постът е най-строг през първата и последната седмица, особено през Страстната седмица и на Разпети петък. 

Строгият пост не се препоръчва на болни, на малки деца, на възрастни хора, на бременни жени и кърмачки.

Великденски пости 2024 по седмица:

През първата седмица се спазва строг пост. От понеделник до събота могат да се консумират само растителни продукти без олио и вино.

През втората седмица строгият пост е само в сряда и петък. В събота и неделя са разрешени олиото и виното.

Третата седмица се нарича 'Кръстопоклонна' и от понеделник до петък задължително се спазва строг пост, като отново в събота и неделя олиото и виното са разрешени.

Четвъртата и петата седмица се спазва хранителен режим като от седмица две.

Шестата седмица също се следва като втората, но на празника 'Връбница' в събота е разрешено консумирането на риба, хайвер или безгръбначни животни.

Последната седмица се нарича 'Страстна седмица' и е най-строга. Хранителният режим от понеделник до събота включва строг пост, а на Разпети петък не се консумира никаква храна, нито дори вода и напитки, ако здравето ни го позволява

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net