Честваме Благовещение

25-03-2015

Благовец или Благовещение е един от най-големите пролетни празници. Според Библията на този ден Архангел Гавраил донася на Дева Мария благата вест, че тя ще роди Спасителя на човечеството - сина Божий Иисус Христос.

В народните традиции Благовещение се счита за „половин Великден”. В народните представи свързва с идването на прелетните птици и с окончателното пролетно пробуждане на природата.

Вярва се, че на този ден долита кукувицата, за да извести, че зимата си е отишла и настъпва лятото, мечката се събужда от зимния си сън, змиите и гущерите излизат от леговищата си, самодивите - господарки на горите, поляните и изворите, се завръщат във владенията си.

След Благовещение всеки гледа да излиза от къщи сит и с пари в джоба, та ако го закука кукувицата, да бъде през цялата година сит и с пари. Вярва се, че ако някой види най-напред щъркел, който не лети, а лежи или ходи, недобро ще го сполети. През целия ден жените не докосват игли, куки и конци, за да избегнат ухапвания от змии през лятото.

Вярва се, че на този ден болката не се усеща и най-черната отрова губи своята сила. Дамгосват се агнетата, за да не ги боли, също по традиция се пробиват ушите на момиченцата, за да им сложат обици.

На празничната трапеза се сервира риба.Именници на днес са Благовест, Благовеста, Благой, Блага, Евангелина, Bангел.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net