На Атанасовден празнуват ковачи, железари, ножари и налбанти

18-01-2015

Днес православния свят отдава почитта си към Св. Атанасий Велики. Архиепископ на Александрия и неуморен борец срещу ересите, Атанасий е няколко пъти е изпращан на заточение и заради вярата обречен на изгнание в продължение на 15 години.

На днешния ден църквата почита и друг александрийски архиепископ - Св. Кирил Александрийски, който е участвал участвал на Третия Вселенски събор и изобличил еретика Несторий. Написал много книги в защита на вярата. Починал в мир в 444 година.

Против ереста на Арий се обявил Св. Атанасий по времето на Първия Вселенски събор през 343 година, който се е провел в древния град Сердика.

В народните представи Св. Атанасий господства над зимните студове, над снеговете и ледовете. Дойде ли Атанасовден, идва и пролетта, казват българите.

Това е празник, който в традициите се чества за умилостивяване на болести като чумата, шарката и синята пъпка. Според народната традиция се коли черна кокошка. Приготвя се с ориз и се раздава на роднини и съседи против лоши болести.

На днешния ден празнуват всички, които носят имената Атанас, Атанаска, Начо, Таньо, Тинка. В превод от гръцки език Атанас означава безсмъртен.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net