Растителните протеини са по-здравословни от животинските

01-02-2024

Яденето на боб и ядки, богати на растителни протеини, може да помогне на жените да останат здрави с напредване на възрастта, установи ново проучване.

По-специално, жените, които консумират повече растителни протеини, са по-малко склонни да развият хронични заболявания и като правило са по-здрави по-късно в живота, пише Independent. Тези, които са включили повече протеини в диетите си от източници като плодове, зеленчуци, хляб, боб, бобови растения и тестени изделия, са имали по-малко сърдечни заболявания, рак и диабет и влошаване на когнитивните и умствени функции. Докато жените, които консумират повече животински протеин, са по-склонни да страдат от хронични заболявания.

„Приемът на протеини в средната възраст се свързва с по-добро здраве в по-късен живот. Ние също така открихме, че източникът на протеини е от значение. Получаването на повечето протеини от растителни източници в средната възраст, както и малки количества животински протеин, изглежда насърчава доброто здраве и добро оцеляване Тези, които са консумирали по-големи количества животински протеин, са склонни да имат хронични заболявания и не са успели да постигнат подобрената физическа функция, която обикновено свързваме с консумацията на протеини,' каза д-р Андрес Ардисон Корат, изследовател в Центъра за стареене към университета Тъфтс в САЩ.

Тези резултати подкрепят препоръката жените да консумират по-голямата част от протеина си под формата на плодове, зеленчуци, ядки и семена, въпреки че трябва да консумират и малко рибен и животински протеин заради съдържанието на желязо и витамин В12.

„Приемът на диетичен протеин, особено растителен протеин, по време на средната възраст играе важна роля в насърчаването на здравословното стареене и поддържането на положителни здравни резултати в по-късен живот“, каза Корат.

Изследователите са изследвали проучването за здравето на медицинските сестри в Харвард, което проследява жени медицински сестри от 1984 до 2016 г. В началото на проекта субектите са били на възраст между 38 и 59 години и са били в добро физическо и психическо здраве. Оказало се, че жените, които консумират повече растителни протеини, са с 46% по-склонни да бъдат здрави до дълбока старост. В същото време любителите на животински протеини от говеждо месо, млечни продукти, пилешко и морски дарове са с 6% по-малко склонни да останат здрави с напредване на възрастта.

Изследванията показват, че растителният протеин е по-силно свързан с доброто психично здраве по-късно в живота. Яденето на повече растителни протеини също води до намаляване на лошия холестерол, кръвното налягане и инсулиновата чувствителност, докато по-честата консумация на животински протеин води до увеличаване на инсулиноподобния растежен фактор, който е открит при рак. Освен това се оказа, че самият млечен протеин не е значително свързан с подобрено здраве в напреднала възраст. 

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net